Szorul a hurok – Napvilágra kerülhetnek a kormányzat egyes hazugságai!

Fotó: AFP

Magyarország egyre nehezebb gazdasági helyzetbe kerül, ezért rendkívül nagy szükségünk van a befagyott uniós források mielőbbi lehívására. Ennek érdekében kiemelten fontos, hogy a magyar kormány a lehető leggyorsabban kompromisszumra jusson az Európai Bizottsággal.

Az, hogy hazánk továbbra sem tudott megállapodni a vissza nem térítendő támogatás ügyében, kizárólag a magyar kormány hibája és felelőssége. A késedelem miatt már 300 milliárd forinttól estünk el, azonban ha nem sikerül az elkövetkező hónapok során egyezségre jutni,

akkor további mintegy 1600 milliárd forintot veszíthetünk!

A Fidesz feladata és felelőssége tehát az, hogy végre megállapodásra jusson Brüsszelben és elérhetővé váljanak a nekünk járó pénzek, a héten bejelentett kormányzati lépések azonban nem lesznek elegendőek!

A Fidesz miniszterelnöke megpróbálja eljátszani azt a forgatókönyvet, mint amit már oly sokszor alkalmazott. Amint érzékeli, hogy falnak ütközött, elbábozza az együttműködő kormányfőt, hátha ettől megenyhülnek a kedélyek és mindez elég lesz a pénzek feloldásához. Abban az esetben pedig, ha az Európai Bizottság a megállapodás feltételéül kéri a már korábban megfogalmazott jogállamisági kifogások, illetve országspecifikus ajánlások teljesítését is, a miniszterelnök majd széttárja a kezeit és azt mondja a köztévé kamerájába: „ugye megmondtam, hogy ezek a brüsszeliták ilyenek, miattuk van tehát minden baj; pedig mi, széplelkű Fidesz-kormány mennyire nagyon nyitottak vagyunk a kompromisszumra”.

Az eddig bevált zsarolási taktika azonban már nem válik be. A magyar kormány saját bűnei és bűnös játékai foglyává vált, a velük szembeni eljárások konkrét és kézzel fogható tételeken alapulnak, ezekről feketén-fehéren meg lehet és kell állapodni.

Éppen ezért fontos és alapvető elvárás az Európai Bizottsággal történt kormányzati levélváltás mielőbbi és teljes nyilvánossága.
Ujhelyi István nyílt levelében kiemeli, hogy eddig hiába kérte a Fideszt, hogy tegye megismerhetővé a Bizottság elvárásait és az arra adott, részletes magyar válaszokat; ezt egyelőre szóra sem méltatták.

Az MSZP EP-képviselője szerint az már kiderült, hogy

a Fidesz miniszterei egyenesen és tudatosan a magyar emberek szemébe hazudtak, amikor azt állították: a helyreállítási források a homofób törvény elfogadása miatt fagytak be.

Azonban amire Orbánék nem számítottak, hogy az eltitkolt dokumentumok miatt Ujhelyi az Európai Bizottsághoz fordult az ügyben.
Az EP-képviselő sürgősséggel hivatalos átiratot küldött Valdis Dombrovskisnak, a Bizottság gazdasági ügyekért felelős alelnökének, amelyben többek között arról kért tájékoztatást:

  • elegendő-e a magyar kormány által vállalt négy pontban tett vállalás az uniós források, így elsősorban a helyreállítási alap milliárdjainak lehívásához;
  • valamint, hogy vannak-e még olyan elvárások, illetve kritériumok, amelyeknek ezen felül meg kell felelnie a magyar kormánynak a megállapodáshoz.

Ujhelyi kiemeli: “Magyarország érdeke, hogy mielőbb megkapjuk ezeket a pénzeket, ezért határozott álláspontom, hogy minél előbb kompromisszumra kell jutni; ehhez azonban elsőként vissza kell szereznie a Fidesz-kormánynak a hitelességét. Az európai közösség felé ezt úgy tudja megtenni, ha azonnal csatlakozunk az Európai Ügyészség intézményéhez, a magyar nyilvánosság felé pedig ebben az ügyben úgy, ha bocsánatot kér a brüsszeli tárgyalások kapcsán itthon bedobott konkrét hazugságok miatt és azonnal nyilvánosságra hozza a Bizottsággal történt teljes levelezést.”

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!