Besokallt a fideszes polgármester: rémülten szembesült a valósággal

Fotó: MTI

Bár a kormány a végsőkig szajkózzal, hogy a rezsicsökkentést meg kell őrizni, az első áldozatok már szembesültek a propaganda hazugságával. A vállalkozások jó része már háromszoros áron kapja a gázt, a jelenlegi állás szerint pedig az önkormányzatoknak augusztustól piaci árat kell fizetniük az áramért és a gázért is. 

Az intézkedés olyannyira ellehetetleníti az önkormányzatokat, hogy Csach Gábor Balassagyarmat fideszes polgármestere levelet írt Varga Mihály pénzügyminiszternek és Palkovics László technológiai és ipari miniszternek, melyben az önkormányzatok számára a kompenzációt kért, mely arányos lenne a települések teherbíró képességével. A polgármester szerint eddig évente 2,1 millió forintot fizettek a gázért az energetikailag felújított bölcsődében, jövőre viszont 9,5 millió forintot kell, a villany ára pedig a háromszorosára nőne. A városvezető becslése alapján 2024-től a ma 135 millió forintos éves rezsiteher akár 400-540 millióra is emelkedhet! Miután mindezzel szembesültek, az

„elég erős rémületet” okozott

a polgármesternél. Csach szerint a gázár növekedése jelenti a városnak az igazi horrort, melyet nem tudnak az önkormányzatok egyenlően kompenzálni az iparűzési adó bevétel  növekményükből, mert az nem mindenütt emelkedett, ráadásul a kormányzat csak az iparűzési adót számítja bele az adóerőképességbe. Ez azért fontos, mert ez alapján számolják ki, egy-egy településnek mennyi lesz a szolidaritásiadó-elvonása, miközben sok település más, jellemzően telek-, építmény- és idegenforgalmi adóból származó bvevétellel is rendelkezik, ami aránytalanságot és igazságtalanságot okoz a településeknél. A polgármester a 24.hu-nak fejtette ki bővebben a véleményét.

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!