Ennek is mi isszuk meg a levét – Fél munkát végzett a kormány!

Orbán Viktor tegnap bejelentette az extraprofit adót, melynek hatására a forint ismét rekord közeli szintre süllyedt, ráadásul a kormány ezzel a lépéssel csak fél munkát végzett.

Tóth Bertalan a közösségi oldalon közzétett bejegyzésében hívta fel a miniszterelnök figyelmét, hogy nem szabad megállni félúton, hiszen a most bejelentett különadó még kevés lesz ahhoz, hogy valódi megoldást nyújtson az embereknek az elszabadult infláció mellett.

Orbán a bankokra, biztosítókra a „nagy” kiskereskedelmi láncokra, az energiatermelő cégekre, a távközlési szektorra, valamint a légitársaságokra extraprofit adót vet ki idén és jövőre, ami az MSZP társelnöke szerint helyes lépés, hiszen a multicégek az alacsony bérek miatti extraprofitot, illetve a bankok tulajdonosai a Fidesz-kormánynak köszönhetően százmilliárdokat tettek zsebre az elmúlt években, Európa egyik legalacsonyabb adókulcsával adózva.

Épp itt volt az ideje hogy kivegyék a részüket a közös terhek viseléséből – emeli ki Tóth, aki szerint azonban a kormány lépése kevés lesz!

“Elvárjuk hogy a NER oligarchái se maradjanak ki az extraprofit után adóztatásból. Mészáros, Garancsi, Szíjj és a többi haszonélvező is kivehetné a részét a közös terhek viseléséből!”

Az MSZP további intézkedéseket is sürget a kormánytól:

  • A bevételből az energiaárak és a honvédelem finanszírozása mellett a szakmunkás minimálbérig csökkentsék a fizetéseket terhelő adókat.
  • Az alapvető élelmiszerek ÁFA-kulcsát vigyék le 5 százalékra, a leginkább rászorulók részére pedig vezessék be az élelmiszerkupont.
  • Azon gyermeket nevelő családok, ahol az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a létminimum szintjét, az egyszülős családok, az alacsony nyugdíjban részesülő nyugdíjasok, a súlyos fogyatékossággal élők, a szociális segélyből élő munkanélküliek, a hajléktalanok, a szociális ösztöndíjban részesülő felsőfokú tanulmányokat végzők kapjanak olyan, havonta 20 ezer forint értékű támogatást, amit csak alapvető élelmiszerekre lehet elkölteni!

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő pedig arra hívja fel a figyelmét a kormánynak, hogy bár a most bevezetésre kerülő különadó alapjában véve jó, Orbánék felelőssége, hogy azt a multik ne háríthassák át az emberekre!

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!