Beégették a minisztert: egy hang sem igaz abból amit állított

Palkovics László technológiai és ipari miniszter még a parlamenti meghallgatásán a szélerőmű-építési tilalom mellett érvelt, ám nem késett a válasz. A miniszter állításait hamar megcáfolták, nem is akárhonnan jött a válasz, Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatói mondták el a véleményüket a miniszter szavairól.

Palkovics László az előző ciklusban az innovációs és technológiai tárcát vezette, így nem lehet azt mondani, hogy zöldfülűként csöppent a megújuló energiaforrások felhasználásának témájába. Ennek ellenére, a Kárpát-medencében a Móri-árkot nevezte az egyetlen olyan csatornának, ahol stabilan fúj a szél, ezért alkalmas arra, hogy ott szélerőműveket létesítsenek. Azonban ez

olyan fokú tájékozatlanságra utal,

ami egy, a területért felelős miniszter esetében teljesen megengedhetetlen. Az ELTE természettudományi kara energiaföldrajzi kutatócsoportja szerint ugyanis a Kárpát-medence legnagyobb része kifejezetten alkalmas a korszerű szélerőművek gazdaságos üzemeltetésére. Ezzel a véleményükkel nincsenek egyedül, a 2019-es Új Európai Szélatlasz, valamint a 2020-as Globális Szélatlasz is alátámasztja állításukat.

Palkovics László azt is kifogásolta, hogy a napelemekhez hasonlóan a szélerőműveknél is fennáll a tárolás problémája, amelyben igazat kell adnunk neki, hiszen jelenleg a kormányzat semmilyen ösztönző rendszert nam alakított ki arra, hogy a megtermelt, ámde fel nem használt energiát valamilyen formában tárolják. Ezek a tárolókapacitások ugyan végesek a jelenlegi technológiai szint mellett, de velük csökkenthető a nappali-éjszaki eltérő felhasználási mennyiség problémája. Ráadásul,

pont a szélerőművek adnak megoldást arra,

hogy kiegyenlítődhessen az éjjel nem üzemelő napelemek által okozott kiesés. Azonban a kormányzat teléjesen ellehetetlenítette, betiltotta az újabb szélerőművek telepítését. Csak összehasonlítás képpen: míg Ausztria vagy Dánia 2030-ra száz százalékos, vagy afeletti megújulóenergia-részarányt céloznak, addig Magyarország terve 21 százalék. Mindez a jelenlegi háborús helyzetben teljesen érthetetlen, hiszen ahelyett, hogy az energia függetlenséget biztosítani tudó megújuló energiaforrások felé fordulnánk, mi éppen most tiltjuk be őket.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!