Próbálta elrejteni Orbán, de kiszúrták: ezért a fejét fogják követelni a fideszesek

Ázsiai vendégmunkásokkal verné le a magyar munkabéreket a szavakban harcosan bevándorlásellenes kormány.

Egy salátatörvénybe rejtett könnyítéssel oldaná meg a kormány, hogy távol-keleti vendégmunkások jöhessenek Magyarországra

szúrta ki a Népszava.

A lap szerint az intézkedés A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről című javaslatcsomagban szerepel. A javaslatról a héten fog tárgyalni a parlament.

A tervezet, amelyet május elején nyújtottak be, véglegesítene egy, a koronavírus-járvány alatt bevezetett átmeneti szabályozást is. A Népszava szerint ezen van a hangsúly, ez ugyanis lehetővé tenné, hogy

a harmadik országbeli állampolgárok minősített munkaerő-kölcsönzőkön keresztül könnyített úton érkezhessenek Magyarországra, és akár munkavállalási engedély nélkül is dolgozhassanak.

E mentességről pedig a kormány dönthetne rendeleti úton.

A tervezet alapján arra is a kormány kapna felhatalmazást, hogy a munkaerő-kölcsönzés területét, így a minősített kölcsönbeadók nyilvántartásba vételének feltételeit szabályozza. Mindezzel – a veszélyhelyzeti időszak után – hosszútávon is egyszerűsíteni tudnák a harmadik országbeli vendégmunkások érkezését.

A kormány a vendégmunkások könnyített behozatalával az ismét egyre erősödő munkaerőhiányt kívánná orvosolni. László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke szerint azonban a fentiek

legfeljebb majd néhány munkaerő-kölcsönző vállalkozásnak hoznak jó pénzt a konyhára, de a magyar gazdaság problémáit, a munkaerőhiányt nem oldják meg.

A veszélyhelyzet alatt hozott új szabályozás eddig nem volt érezhető hatással a vendégmunkások számára, a feldolgozóipar területén legalábbis nem nőtt meg jelentősen a távol-keleti munkások száma. Ennek oka László szerint az, hogy Magyarország nem valódi célország számukra. Pár éve még a szerb és ukrán vendégmunkások behozatalához is nagy reményeket fűztek, ám kevesen jöttek, és zömmel gyorsan odébb is álltak.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!