Ma megalakul az új parlament, Orbánt ötödjére kérik fel kormányalakításra

MTI Fotó: Kovács Tamás

Hétfőn megalakul az új Országgyűlés, leteszik esküjüket az áprilisi parlamenti választáson mandátumot szerzett képviselők. A törvényhozás alakuló ülésén Áder János ötödik alkalommal kéri fel kormányalakításra Orbán Viktort, a Fidesz-KDNP listavezetőjét.

A napirendi javaslat szerint az alakuló ülés 11 órakor a köztársasági elnök köszöntőjével kezdődik, majd a megválasztott képviselők döntenek az alakuló ülés napirendjéről.

A Ház meghallgatja Téglási András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke és Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke beszámolóját az április 3-i országgyűlési választásról.

A 199 fős parlamentben

  • a Fidesznek 117,
  • a KDNP-nek 18,
  • a Demokratikus Koalíciónak 15,
  • a Jobbiknak, a Momentumnak és az MSZP-nek 10-10-10,
  • a Mi Hazánknak és a Párbeszédnek 6-6,
  • az LMP-nek pedig 5 képviselője lesz.
  • Egy mandátumhoz jutott a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata és egy képviselő várhatóan függetlenként dolgozik majd.

Az államfő az ülésen javaslatot tesz a miniszterelnök személyére. Áder pénteken Orbánt, a választáson győztes Fidesz-KDNP-pártszövetség listavezetőjét kérte fel az új kormány megalakítására.

Az esküokmányok ellenőrzése után a parlament vita nélkül határoz a választási beszámolókról, majd a korelnök bejelenti a képviselőcsoportok megalakulását.

Titkos szavazással megválasztják az Országgyűlés elnökét, majd nyílt voksoláson döntenek az alelnökökről és a jegyzőkről.

A frakcióvezetők nevének bejelentésével, valamint a házelnök és az alelnökök megválasztásával megalakul a Házbizottság is.

Az Országgyűlés elnökének javaslatára a képviselők nyílt szavazáson megválasztják a háznagyot.

Az alakuló ülés utolsó feladata az Országgyűlés bizottságainak létrehozásáról, tisztségviselőinek és tagjainak megválasztásáról szóló országgyűlési határozat elfogadása lesz.

A tervek szerint az eskütétel után a Momentum bojkottálni fogja az alakuló ülést. Hadházy Ákos lesz az egyetlen képviselő, aki nem teszi le az esküjét, ő délután 5 órakor nyilvános fogadóórát tart a Kossuth téren.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!