Rosszul indít az új kormány – Újabb korrupciós botrány miatt főhet Orbán feje!

Fotó: Ronald Zak/PA

Még szinte le sem csengett Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkárának, Varga Judit miniszter helyettesének korrupciós ügye, máris itt az újabb botrány, melyben a Pénzügyminisztérium mellett a Miniszterelnökség is érintett.

A Központi Nyomozó Főügyészség közlése szerint többek között hivatali vesztegetés elfogadása miatt folyik nyomozás, amiben több EU-s pályázat is érintett lehet, összesen 10 milliárd forint értékben.

A korrupciós eseményeket részben az állami, részben az uniós forrásból finanszírozott GINOP pályázatokhoz köthetően követték el, a gyanúsítottak pedig tízmilliárd forintnyi támogatást igényeltek – olvasható a Központi Nyomozó Főügyészség közleményében.

„A bűnügyi akciókban az ügyészség több mint 200 millió forint készpénzt, több mint 60 millió forint értékben értékpapírt és luxusautót foglalt le a hivatalos személyektől, és több ingatlan zár alá vételéről is rendelkezett”

– közölte Kovács Katalin szóvivő az ATV Híradójának.

A Főügyészség egy összetett akció keretében 25 helyszínen végzett házkutatást, 18 személyt gyanúsítottként hallgattak ki, közülük pedig 7 embert őrizetbe is vettek!

Az őrizetben lévők között többen a Pénzügyminisztérium kihelyezett részlegén dolgoztak, ők a pályázatok kedvező elbírálásának folyamatában vettek részt, amiért kenőpénzt fogadtak el. Később az is kiderült, hogy nemcsak a Pénzügyminisztérium érintett az ügyben, erről Gulyás Gergely beszélt a Kormányinfón:

“A Miniszterelnökségen is egy osztályvezető érintett, ezért kaptam róla tájékoztatást”.

A kancelláriaminiszter közlése szerint négy pénzügyminisztériumi és egy miniszterelnökségi dolgozó ellen nyomoznak jelenleg.

“Egyetlen egy miniszter sem tudja azt semmilyen kormányon garantálni, hogy nem lesz egy osztályvezető, főosztályvezető, vagy még alacsonyabb rangú tisztviselő,  a tízezres központi közigazgatásban, aki tisztességtelen” – tette hozzá Gulyás.

Az ATV Híradójának nyilatkozó ügyvéd szerint komoly büntetésre számíthatnak a hivatali vesztegetés érintettjei:

„Különös tekintettel, hogyha üzletszerűen, avagy bűnszövetségben követik el a cselekményüket, 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti ezt a cselekményt a törvény. De, hogyha valaki vezető beosztású hivatali személy, akkor ez a tételkeret 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztés” – mondta Lichy József.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!