Kitálalt a szakember: óriási megszorítás jön, a Bokros-csomag elbújhat mellette

Hatalmas megszorításra készülnek Orbánék, a Bokros-csomagnál is jobban fog fájni, ha a kormány nem egyezik ki Brüsszellel

állítja Zsiday Viktor befektetési szakember.

Persze nem fogják megszorításnak hívni, csupán “speciális gazdasági műveletnek”, ami kissé helyrebillenti a költségvetést. A kérdés az, hogy vajon mekkora lesz ennek a “speciális műveletnek” a mértéke?

2023-ra körülbelül 4%-os költségvetési hiánnyal számoltak eredetileg a jelenlegi folyamatok alapján. A szakember szerint a rezsicsökkentés a jelenlegi árak mellett fenntarthatatlan, az EU-val való kiegyezés pedig gazdasági szükségszerűség, mert anélkül súlyos kiigazításra lenne szükség, miközben a növekedés is padlón maradhatna.

Kiegyezés nélkül akár Bokros-csomag méretű terheket kellene valakik nyakába akasztani, és bárhogyan is osztjuk majd ezeket a terheket, végül az egész társadalom fizeti meg

– fogalmazott Zsiday.

Ha nincs kiegyezés, és ragaszkodunk a rezsicsökkentéshez, akkor egyre inkább rákerülhetünk az argentin/török útra: folyamatosan gyengülő forint, tartósan magasan ragadó infláció, újabb és újabb értelmetlen és káros árstoppok. Amennyiben nincs kiegyezés az EU-val, és jelenlegi formájában fenntartjuk a rezsicsökkentést, és magasak maradnak az energiaárak (ezekre egyelőre igen a válasz), akkor a GDP 5%-át elérő „speciális gazdasági művelet”-re lesz szükség.

Ez nagyon sok, közelíti a Bokros-csomag méretét (A Bokros-csomag idején 1994-ben 8,4% volt a költségvetési hiány, ami 1996-ra 3%-ra csökkent).

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!