Orbánék nem akarják kivenni a részük a benzinválság kezeléséből – komoly alkotmányossági aggályok merültek fel

Az iparág kisvállalkozóit tömörítő Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) tájékoztatása szerint a hazai „kis” benzinkutasok a magyar állam ellen indított alkotmánybírósági pereket fontolgatnak. A bejelentés jóval túlmutat a benzin árán, alapvető alkotmányos kérdéseket kell tisztázni.

Az első felvetés, hogy a 480 forintos kis-, majd nagykereskedelmi üzemanyagár-korlátról szóló rendeletek sértik azt a szabályt, miszerint

hatósági árral senki sem kötelezhető veszteséges működésre.

Amennyiben ez megengedett, úgy az állam túlzott hatalomra tesz szert, hiszen bármilyen iparágat vagy tevékenységet el tud lehetetleníteni a hatósággi árral, ezzel vállalkozásokat tud tönkretenni, egyben sérti a szabad vállalkozáshoz való jogot is. Nem vitatjuk, hogy különleges esetekben lehet szükség hatósági ár bevezetésére, de ha ezzel az állam veszteséget okoz a piaci szereplőknek, akkor véleményünk szerint kompenzálnia kell őket ezért. A választási kampányt nem soroljuk azon különleges esetek közé, amikor is az áremelkedésből fakadó népszerűségvesztést a benzinkút üzemeltetőkkel kellene megfizettetni.

A dolog másik oldala, hogy jelenleg a 48 órán túl zárva tartó kútak üzemeltetését az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közvetítésével ideiglenesen átveheti egy erre jelentkező vállalkozás, jelen esetben a Mol.

Ez viszont a tulajdonhoz fűződő jogokat sértheti.

Határozott véleményünk az, hogy Orbánéknak is a lengyel példát kellett volna követnie, amelyben a azonnal és jelentős mértékben a jövedéki adót mérsékelték, és nem a vállalkozókra hárították át a veszteséget.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!