Ungváry Krisztián parádés válasszal szerelte le a Márki-Zay mondatán patáliázókat

Megszokhattuk már, hogy a Fidesz és a Stockholm-szindrómás “független” sajtó heti szinten sportot űz abból, hogy direkt félreérti, félremagyarázza Márki-Zay Péter megszólalásait. Most egy fonyódi fórumán tartott beszédét pécézték ki, ahol Orbán Viktor követhetetlen politikai irányváltásai kapcsán arról beszélt:

Én ezeket a kanyarokat nem tudom követni. De azt, amit Orbán Viktor egy személyben megtestesít, ezt a szivárványkoalíciót úgymond, a liberálisokat, a kommunistákat, a konzervatívokat és a fasisztákat, ezt mi a szövetségben külön-külön képviseljük. Gerinces emberként mindenki megtarthatja a saját világnézetét, a saját álláspontját.

A kijelentésre, miszerint az ellenzék a konzervatívok és liberálisok mellett kommunistákat és fasisztákat is képviselne, nemcsak a propaganda, de az úgynevezett független sajtó is egyből rávetette magát. Többen felháborodásuknak adtak hangot, köztük “ellenzéki” megmondóemberek is, hogyan mondhatott ilyet Márki-Zay.

A miniszterelnök-jelölt később Facebookon igyekezett pontosítani a szavait. Azt írta:

Tisztázzuk, mielőtt még erre is százmilliókat költene közpénzből a propaganda: a Fidesz-közeli Munkáspártról és a Fidesz-közeli Mi Hazánkról beszéltem, amikor fasisztákról és kommunistákról volt szó. Fasiszták és kommunisták Orbán Viktor szivárványkoalíciójába tartoznak, a miniszterelnök pedig szélkakasként forog: kommunistaként kezdte, utána liberális lett, most pedig egy szélsőséges pártállamot épít. Az ellenzéki együttműködésben a baloldaltól jobboldalig sokféle világnézet, politikus, szimpatizáns megtalálható, de fasiszták és kommunisták csak a Fidesz környékén vannak. Mi, a demokratikus ellenzék tagjai a változást és a békét akaró tisztességes magyarokat képviseljük.

Bár Márki-Zay általunk is idézett kijelentése valóban adhat okot a félreértésre, azzel együtt érdemes vizsgálni, amit az idézett rész után hangzott el (csak amit “véletlenül” kihagytak a tudósításokból), és ami egybecseng a későbbi pontosításával. A politikus azt mondta: “Mi elfogadjuk magyarnak azokat is, akik jobboldaliak, azokat is, akik baloldaliak. Azokat, akik cigány származásúak, akik nem cigány származásúak, akik keresztények, zsidók, meg akik ateisták. Ezek mind tisztességes, becsületes magyar emberek. Nem akarunk gyűlöletet többé. Elegünk van abból, hogy hazugságokkal kényszerítenek arra, hogy gyűlöljük egymást.”

Ez a rész többnyire már kimaradt a tudósításokból, pedig világossá teszi, mire célzott a miniszterelnök-jelölt: arra, hogy az ellenzék

 minden magyart képviseli kíván, világnézettől függetlenül.

Márki-Zay szavaiban semmi új nincs, az ellenzéki összefogás eddig is erről beszélt, a “mindenki”-ben pedig a fasiszta és kommunista érzelmű emberek is benne vannak. Ez nem jelenti azt, hogy a fasiszta vagy kommunista eszméket képviselné az ellenzék, csak annyit jelent, hogy az összefogás hisz abban, hogy

az egyenlő képviselet minden magyar állampolgárt megillet, függetlenül attól, mit gondol a világról.

Egy ellenzéki kormány nem üldözne senkit, aki tőle eltérő véleményt vall, a demokrácia halála lenne, ha megtenné. Egy demokratikus jogállam világnézetileg semleges. Ennyit mondott Márki-Zay. Meg azt, hogy a kommunistákat és fasisztákat a Fidesz környékén érdemes keresgélni, nem az ellenzékben.

Ez utóbbit emelte ki Ungváry Krisztián történész is, aki, kiállva Márki-Zay mellett, ütős kommenttel reagált Bencsik Gábor egy posztjára, melyben a kormánypárti újságíró futóbolondnak nevezte az ellenzék közös jelöltjét.

Ungváry a következővel reagált:

ungvary

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!