“Sokan fogják a vezetők közül börtönben végezni” – közepes párttá zsugorodhat a Fidesz?

AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

Komoly tétje van a következő országgyűlési választásnak, hiszen nem egyszerűen arról van szó, hogy ki vezeti az országot a következő ciklusban, hanem arról is, hogy vajon hazánk végleg leszakad-e a demokratikus Európától, vagy sikerül megállítani Orbán illiberális ámokfutását.

Tordai Bence a Párbeszéd országgyűlési képviselője hosszú interjút adott a 168 órának, amiből megtudhattuk, hogy mit gondol a kormányváltás utáni időszakról. Sokan azon a véleményen vannak, hogy a Fidesz kétharmados törvényeinek megváltoztatása nélkül nagyon nehéz, hanem lehetetlen lebontani Orbán rendszerét. Ám Tordai szerint

egy nem Pintér Sándor alatt működő rendőrséggel és a Fidesztől független adóhatósággal is nagyon messzire lehet jutni,

ehhez pedig elég a feles többségű győzelem is. A Fidesz veresége az Orbán által vezetett párt összeomlásához vezethet, több okból kifolyólag is. A szocialisták már megélték 2010-ben, hogy nagyon sokan nem a pártokhoz, hanem mindig az aktuális hatalomhoz hűek, egyszerű anyagi érdekek mentén. Így a fideszes politikusok is azt fogják tapasztalni, hogy akikkel együtt vadásztak a múlt hónapban, azok ma már a telefont sem veszik fel nekik. Erről Tordai úgy vélekedik, hogy

“a hatalomból való kikerülésük után egyből megcsappan a támogatóik száma, sokan fogják a vezetők közül börtönben végezni.”

Ezért szerinte néhány év alatt a Fidesz egy közepes méretű párttá zsugorodhat össze, ez üres teret okozhat a jobboldalon, a Fideszből kiábrándultak pedig akár 2-3 párhoz is csatlakozhatnak. Tordai feltevését az is igazolja, hogy hasonló történt az MDF összeomlásakor, illetve az, hogy jelenleg két karakteres szereplő is van a politikai paletta jobb oldalán, a Jobbik, és maga a miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!