Elárulta a híres kampányguru, hogyan lehet megverni a Fideszt!

Ron Werber emlékezetes szereplője a magyar politikának: az izraeli kampányguru 2002-ben már segített a baloldalnak megverni a Fideszt és most is elmondta, hogy szerinte mi kellene ehhez.

Az izraeli kampánytanácsadó már visszavonult, de a hvg.hu portálnak elárulta, hogy mit gondol a magyar politikai helyzetről. Szerinte az egy közös ellenzéki jelölt még nem garancia a sikerre. „A valóságban ez csak azoknál reális, akik egy erős ellenzéki kerületben indulnak újraválasztásért, vagy gyakorlatilag végtelen pénzből gazdálkodnak – rajtuk kívül viszont aligha tud valaki győzni széles körű, országos szintű támogatás nélkül.

Csak remélni tudom, hogy az összellenzék első számú prioritása az egyéni jelöltek támogatása a körzetekben, mert választásokat csak innen lehet nyerni.”

Ron Werber szerint az ellenzéki pártoknak „lehet sajtótájékoztatókat és tv-interjúkat tartani, de nem ez fogja kifejezni a tényleges összefogást, inkább arra szokták használni, hogy leplezzék a háttérben lévő problémákat. Ez volt a 2014-es Összefogás története: a bizalom teljes hiánya a koalíciós partnerek között ahhoz vezetett, hogy szervezeti szinten sem volt semmiféle összhang.” A kampányszakértő úgy véli,

a legnehezebb és legfontosabb, hogy őszinte összefogás és kölcsönös bizalom alakuljon ki az ellenzéken belül.

Mint mondta, ennek hiányában nem lehetséges országos szintű mozgósítás, vagyis a győzelemre sincs esély.

A kampányguru szerint különösen az utolsó 2-3 hetet kellene „megnyomni”, és leginkább az utolsó hat napot az ország összes nagy- és közepes méretű városában. Ugyanakkor szerinte az is

elengedhetetlen, hogy az ellenzék megfigyelőket delegáljon az összes szavazóhelyiségbe,

hiszen „a pártok nagy öregjei biztosan tudnak mesélni, mi történhet a szavazatokkal, ha nincs képzett embered a számlálásnál”.

Werber szerint az ellenzék kampányának sikerét a szervezettség döntheti el. Úgy fogalmazott: „Sajnos a sok önjelölt stratéga nem érti meg, hogy

a szervezettség kérdése mindent felülír, enélkül nem lehet választást nyerni,

függetlenül attól, hogy mennyire relevánsak és jól célzottak az üzenetek.” Az előválasztást Werber is sikeresnek nevezte, mivel „az átlagemberrel is el tudta hitetni, a politikai változásnak van realitása”. Ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy „de ez ősszel volt, mára csak távoli emlék.”

Az interjú végén kiderül, hogy

a Fideszben még mindig nem felejtették el Ron Werbert, aki segített legyőzni Orbánt.

A magyar jobboldal még mindig úgy tartja, hogy Werber volt az, aki behozta a negatív kampányt a magyar politikába. A kampányguru erre úgy reagált: „Boldogan visszavonult kampánymenedzserként lekötelez, hogy 20 évvel azután, hogy legyőztük az első Orbán-kormányt, még mindig emlegetik a nevemet. Ameddig helyesen is írják le, én örülök. Örülök, mert egyébként ez az egyetlen hiteles pontja a végeláthatatlan hazugságnak és félrevezetésnek, ami a munkámat illeti.”

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!