Hallgatásba menekült Szijjártó: 500 milliárddal nem tud elszámolni

A kormány most nyújtotta be a 2020-es költségvetés elszámolását a parlamentnek, ebben a külügy költéseit 113 oldalon részletezik, ám egy igen lényeges dolog kimaradt belőle. Nem nagy tétel, csak 500 milliárd forint, az idei nemzeti jövedelem – GDP – egy százaléka.

A koronavírus járványban a kormány teleharsogta a hazai médiát, hogy ők bizony megmentik az embereket, olyan nem fordulhat elő, hogy valakinek szüksége van lélegeztető gépre, és nem jut hozzá. Gyorsan küldött is Orbán “portyázókat” -no nem a nagyvilágba- csak keletre, hogy szerezzenek be lélegeztetőgépeket. A hírek szerint mintegy 20 ezer darabot szedtek össze végül a kormány portyázói teljesen feleslegesen, mert ennek tizedét képes csak ellátni kiszolgáló személyzettel a magyar egészségügy.

Mindenesetre a a külügy munkatársai által lebonyolított beszerzés több száz milliárd forint értékben hozott az országba túlárazott és sokszor használatlan (non-invazív), illetve szükségtelen lélegeztetőgépeket. Amikor a hazai sajtó hírt adott róla, hogy bizony itt elég egyértelműen mutyi gyanú merült fel és semmi sem indokolta az ilyen jellegű beszerzéseket, akkor a kormány és a külügy megpróbálta elhallgatni a kínos részleteket a mai napig is raktárban porosodó lélegeztetőgépekről.

Szijjártó azonban nem fukarkodott, jutalmat is osztott az akcióban résztvevő munkatársaknak, így jogosan keresnénk a 113 oldalas beszámolóban a részleteket, ám míg pár millió forintos tételekről pontos kimutatás van az államháztartási törvény előírásai szerint, a lélegeztetőgép biznisszről csak ennyit találunk, hogy

517,55 milliárdot ki is fizettek, ám, hogy kinek, milyen számlák alapján és mire, azt már nem tudjuk meg!

Az összegről is csak annyit lehet tudni, hogy az operatív törzs „feladatszabása alapján” a külképviseletek 559,2 milliárd forint pluszforrást kaptak orvosi eszközök beszerzésre. A titkolódzás nem csak az összegekre vonatkozik, a külügy elzárkózik a szerződések nyilvánosságra hozatalától is. Van is okuk rá bőven, mert a Népszavának Ligeti Miklós, a TI jogi igazgatója a Népszavának elmondta, hogy a birtokukba került iratok alapján felettébb gyanúsak az ügyletek,

a kifizetések egy része ugyanis nem a lélegeztetőgépek szállítására szerződött cégnek ment,

hanem feltehetően a Silk Road Development Fund Management Holding Ltd. hongkongi, valamint a Havelock International  LTD szingapúri bankszámlájára került.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!