Váratlan szivárogtatás Rogán környezetéből: alaposan megeredt a kollégák nyelve

Fotó: Veres Viktor

Hosszas cikkben számolt be a 444 a Fidesz idei kampányának hátteréről. Orbán Viktor teljhatalmat adott Rogán Antal kezébe, az összes kormánytagot a propagandaminiszter alá rendelte be. A lapnak egy forrás úgy nyilatkozott:

Finkelstein halott. Habony az operatív működésben régóta nem vesz részt. Ez már kizárólag Tóni kampánya. Orbán teljhatalmat adott neki. A kormánytagok és a pártszervezet vezetői utasításba kapták, hogy minden körülmények között teljesítsék és továbbítsák a Kabinetiroda iránymutatásait. Még a Facebook-posztjaikról is Rogánék felé kell elszámolniuk. A szervezeti kérdésekért felelős Gyürk András és Kubatov Gábor is nekik felelnek.

Rogán előléptetése nem mindenki tetszését nyerte el: Szijjártó Péter külügyminiszter egy kormányülésen pl. nyílt kritikát is megfogalmazott Rogán kampányvezetésével szemben.

Szijjártó legnagyobb problémája, hogy a korábbi választásokkal ellentétben a 2022-es választásra nincs világos narratívája a Fidesznek. A külügyminiszter ötlettelennek tartja, hogy a sok különböző téma mellett Rogánéktól csak gyurcsányozásra tellett. Bár agresszivitásából nem veszített a Fidesz, nyolc hónappal a választások előtt sem állt össze ahhoz hasonló, világos kommunikációs narratíva, mint ami az előző kampányok során sikerre vezette a pártot. Nincs karaktere a kampánynak: hónapok óta több párhuzamos tematikát futtat a kormány, de egyik sem kellően domináns ahhoz, hogy uralja a kommunikációt és kijelölje a közelgő választás tétjeit.

Rogán stábja azzal védekezett a kritikák ellen, hogy a “többtémás kampány” előnyére válhat a Fidesznek, és a legfontosabb cél egyébként is az, hogy a gyurcsányozással elriasszák az ellenzék mellől a bizonytalan választókat. Bár többeknek, főként Szijjártónak nem tetszik a kampány, a propagandaminiszter teljes mértékben élvezi Orbán támogatását.

A lap szerint a miniszterelnök azért is támaszkodik rá szívesen, mert Rogán még a kormányon belül sem különösebben népszerű. Több forrás ennek kapcsán arról beszélt a 444-nek, hogy mialatt a többi miniszter, Novák Katalin, Varga Judit, Szijjártó vagy Gulyás Gergely keresi a többi miniszter társaságát, szívesen járnak fogadásokra, és magabiztosan használják az instagramfiltereket, addig Rogán “nagyon ritkán tölt időt az üléseken kívül kormánytagokkal, nem jelenik meg a kolostor étkezőjében sem”. Egy korábbi munkatársa egyenesen úgy fogalmazott a propagandaminiszterről:

Köszönni sem nagyon szokott, kerüli a szemkontaktust, többnyire leszegett fejjel közlekedik a folyosókon.

Ideje jelentős részét egyedül tölti, nem ritkán éjjelbe nyúlóan dolgozik az irodájában. Nem épít bizalmi kapcsolatokat, minden hatalmát Orbánhoz fűződő szoros kapcsolatából meríti, közvetlen munkatársai is gyakran különcként beszélnek róla. “Gépiesen működik” – foglalta össze a munkatárs, utalva arra, hogy Rogán soha nem emeli fel a hangját, monoton ritmusban és hangerőn beszél.

További háttérinformációk a kampányról a 444 cikkében.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!