Újabb bizonyíték Orbánék alkalmatlanságára – Az MSZP politikusa oldhatja meg amit a kormány elszúrt!

Fotó: Genevieve ENGEL / MTI

Bár korábban több figyelmeztetést is kapott a magyar kormány, hogy a keletről beszerzett vakcinák gondot okozhatnak majd azoknak, akik azzal oltatják be magukat, Orbánék mégis figyelmen kívül hagyták ezeket!

Ennek pedig meg is lett a következménye: egyrészt azok, akik az orosz vagy kínai oltást vették fel, csak költséges vizsgálatok után utazhat az unión belül, másrészt a kínai vakcináról bebizonyosodott, hogy kevésbé hatékony, így sokaknál nem alakult ki a megfelelő szintű ellenanyagtermelés.

Orbánékat ez azonban nem nagyon izgatta, cserben hagytak több százezer magyart!

Ujhelyi István az MSZP EP-képviselője vasárnapi online sajtótájékoztatóján áttörésként és jó hírként jellemezte, hogy hamarosan megoldás születhet a keleti vakcinákkal beoltott magyar állampolgárok uniós covid-igazolványának ügyére, miután azt az egyik illetékes uniós testület napirendjére tűzi.

A szocialista politikus elmondta: az elmúlt időszakban írásban és személyesen is lobbizott az Európai Bizottságnál azért, hogy azok a magyar állampolgárok, akik kínai vagy orosz oltást kaptak, de most harmadik oltásként egy európai engedéllyel bíró vakcinát is felvesznek, ugyanúgy megkaphassák az európai covid-igazolványt és ne kelljen a jövőben utazási korlátozásokkal szembenézniük annak hiánya miatt.

Megkeresésére írásbeli választ kapott Ursula von der Leyentől, az Európai Bizottság elnökétől, aki leszögezte, hogy a keleti oltások elismerését tagállami hatáskörben hagyták, ugyanakkor azt is közölte, hogy az Ujhelyi által felvetett kérdést az Unió Egészségbiztonsági Bizottságában meg fogják vitatni a koordináció elősegítése érdekében.

Az MSZP EP-képviselője ismertette, hogy ez a bizottság az uniós tagállamok egészségügyi hatóságainak képviselőiből áll, vagyis – mint fogalmazott – a magyar kormány delegáltjának ott kell majd „megharcolnia azért, hogy a többi tagállam megértse a sok százezer magyar ember problémáját,

még akkor is, ha azt alapvetően épp a magyar kormány idézte elő”.

A szocialista politikus szerint sok százezer magyar állampolgár várja, hogy valamilyen megoldás szülessen a helyzetükre, mivel a magyar kormány a bilaterális megállapodások terén sem teljesített megfelelően, hiszen a legtöbb uniós tagországgal még nem sikerült megállapodni a keleti vakcinák elfogadásáról.

Erre a problémára jelenthet most megoldás az uniós engedéllyel rendelkező harmadik oltás felvétele, amennyiben annak rendszerbehelyezését a magyar kormány „megfelelően felkészülve és támogatókat maga mellé állítva” szorgalmazni fogja a már hivatkozott uniós testület ülésén.

„Amit EP-képviselőként lehetett, azt megtettem, most a kormányon a sor” – fogalmazott Ujhelyi István, aki hibásnak és felelőtlenségnek tartja, hogy az Orbán-kormány kilépett a közös, uniós vakcinabeszerzésből, és helyette uniós engedéllyel egyelőre nem rendelkező vakcinákat terveznek előállítani a Debrecen mellett épülő állami oltóanyaggyárban.

„A magyar emberek érdekét nem írhatja felül sem fideszes oligarchák gazdasági érdeke, sem az Orbán Viktor speciális, Brüsszellel való szkanderozásával összefüggő politikai érdek”

– tette hozzá az MSZP politikusa.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!