Kimaradt a közvetítésből: Ferenc pápa félreérthetetlen üzenetet küldött Orbánnak a szentmise közben

Ha az ember csak a köztévé közvetítésén át követte Ferenc pápa szentmiséjét, előfordulhat, hogy észre sem vette, hogy a katolikus egyházfő súlyos üzenetet fogalmazott meg Orbán Viktornak a beszédében.

A hírek már a találkozó előtt arról szóltak, hogy Orbánnak komoly köveket kellett megmozgatnia, hogy a pápa egyáltalán hajlandó legyen találkozni vele és Áder János államfővel. Az, hogy végül csak alig néhány órára látogatta meg Magyarországot (pontosabban a hazánkban megrendezett Eucharisztikus kongresszust), és rögtön utána továbbrepült Pozsonyba (ahol napokig marad), is arra utal, hogy a pápa nem szívesen mutatkozik az általa álkereszténynek tartott magyar kormánnyal.

Ha eddig voltak is bárkinek kétségei Ferenc pápa személyes érzéseit illetően, a vasárnap megtartott szentbeszéd után már elengedheti őket. A pápa ennél félreérthetetetlenebb üzenetet ugyanis nem is fogalmazhatott volna meg Orbán felé a beszédében, hogy mit gondol valójában a Fidesz keresztényeiről.

Azt mondta: magunkba kell néznünk, mit jelent nekünk Jézus és mit jelent az Isten. Ha erre választ adunk, mi is átmehetünk a tanítványi kapcsolat megújításán. A pápa szerint “mindig fenyeget a veszély, hogy az emberek és nem Isten elképzelése szerinti Messiást hirdetünk”.

A lényegi különbség a valódi Isten és az énünk istene között van. Mennyire messze áll Ő, aki csendben uralkodik a kereszten, attól a hamis istentől, akitől elvárjuk, hogy erővel uralkodjon és elhallgattassa ellenségeinket! Mennyire más Krisztus, aki egyedül a szeretettel áll elénk, mint e világ hatalmas, győzedelmes és ajnározott messiásai!

– fogalmazott a pápa.

Volt, akinek szintén szemet szúrtak a pápa kemény szavai. Gábor György filozófus megismételve az iménti idézetet azt írta a Facebook-oldalán:

Ferenc pápa mai, Budapesten elmondott homíliájából két mondat: “Mennyire messze áll Ő, aki csendben uralkodik a kereszten, attól a hamis istentől, akitől elvárjuk, hogy erővel uralkodjon és elhallgattassa ellenségeinket! Mennyire más Krisztus, aki egyedül a szeretettel áll elénk, mint e világ hatalmas, győzedelmes és ajnározott messiásai!” Szerintem nehezen félreérthető.

Vélhetően Orbán is számított rá, hogy a pápa ki fog osztani neki egy-két burkolt kokit és sallert, amit jelez, hogy olyan ajándékkal lepte meg a pápát, amit az ő részéről is lehet sallerként értelmezni, csak visszafelé. Orbán annak a levélnek a másolatát adta Ferencnek, amelyet IV. Béla magyar király intézett IV. Ince pápához. Béla a levélben azzal korholta meg a pápát, hogy nem segít neki a keresztény Magyarország megvédésében. Ez értelmezhető úgy is, hogy Orbán be akart olvasni Ferencnek, hogy nem áll ki mellette és a kereszténynek mondott rendszere mellett kellőképpen.

A beszámolónkat a pápalátogatásról itt olvashatják:

Tízezrek követték Ferenc pápa szentmiséjét a Hősök terén, Orbán elárulta, mit kért a pápától

(Telex / Nyugati Fény nyomán)

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!