Ez megpecsételheti Magyarország sorsát – Súlyos kijelentéseket tett az ismert közgazdász!

Sok kritikát lehetett már hallani az elmúlt években Magyarországról a magyar kormány miatt, de amit Daron Acemoglu, az amerikai egyetem ismert közgazdásza mondott, az sötét képet fest az ország jövőjéről.

Acemoglu a publicisztikájában arról ír, hogy az Afganisztánban történt események rávilágítottak, hogy a demokratikus intézményeket nem lehet erővel és külföldi segélyekkel felállítani.

“A tanulságnak világosnak kell lennie az EU számára: ha nem mutat példát, és nem rúgja ki saját önkényurait, demokrácia melletti kiállása semmit se fog jelenteni!”

A 444.hu közlése szerint, a közgazdász már a cikk elején kifejti, hogy konkrétan mire is gondol: Mark Rutte holland miniszterelnököt idézi, aki az Orbán-kormány által nemrég elfogadott melegellenes törvénycsomag után arra a következtetésre jutott, hogy Magyarországnak többé “nincs helye az EU-ban”, Acemoglu szerint pedig “igaza van”,

az EU-nak mihamarabb el kellene kezdenie a kizárási folyamatot, és ha végzett Magyarországgal, elkezdheti a kizárást Lengyelországgal szemben is.

Acemoglu úgy véli, hogy Magyarországon már annyira előrehaladott a jogállam és a demokratikus intézményrendszer lebontása, hogy konkrétan már nem is lehet demokráciáról beszélni. Szerinte a bíróságokat egyre jobban bekebelezik, illetve a kormánypárt ellenőrzése alatt van a sajtó jelentős része is, az egyetemeket pedig megfosztották autonómiájuktól; Lengyelország pedig szorosan követi Orbánékat a kitaposott ösvényen!

Az utolsó csepp ebben a folyamatban Magyarország és Lengyelország ellenállása az európai ügyészséggel szemben – véli Acemoglu, aki szerint a Nyugatnak egyetlen út maradt nyitva az afganisztáni kudarc után: a példamutatás.

Elemzése azt is feltárta, hogy bár kezdetben az EU keleti bővítése sikeresnek tűnt, mostanra az vált az egész közösség gyenge pontjává, Magyarország és Lengyelország az EU működésképtelenségének és intézményes gyengeségének szimbóluma lett.

Acemoglu szerint azonban nem szabad elkapkodni a kizárást sem, előbb hagyni kell, hogy például a választók leváltsák az Orbánhoz hasonló vezetőket. Magyarország esetben azonban úgy látja, hogy nincs remény: a hatalom annyira bebetonozta magát, hogy már az is kétséges, hogy törvényes keretek közözz valaha is leváltható lesz-e ez a rendszer.

“Minél tovább kezeli az EU normális demokráciaként Magyarországot, annál inkább rombolja saját brandjét”

– véli az ismert közgazdász, aki szerint az EU-nek saját szabályait is újra kell írnia, valamint ha “valami csoda folytán nem állna be fordulat”, egyszerűen zárják ki Magyarországot az EU-ból!

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!