Beintettek a Fidesz-szavazók Orbánnak: náluk sem működik Karácsony lejáratása

Hiába a hónapok óta tartó uszítópropaganda, a budapestiek többségét egyáltalán nem zavarják a fővárosi közlekedési dugók

– derül ki a Medián és a 21 Kutatóközpont felméréséből.

A felmérés szerint a fővárosi dugókat okozó terelések az autósok harmadát-negyedét, a főleg tömegközlekedést használóknak csak hatodát-hetedét zavarják. A felújítások esetében is hasonló a helyzet: a fővárosiak csak kb. 20 százalékát zavarja meglehetősen vagy nagyon a Lánchíd, a Blaha Lujza tér vagy a pesti alsó rakpart felújítása. Külön aggodalomra adhat okot a Fidesznek, hogy az arányokon a pártpolitika sem változtat jelentősen:

még a Fidesz-szavazóknak is csak a harmadát zavarják a felújítások, mialatt az ellenzékieknek csak a tizedét.

A fideszes uszítópropaganda ellenére a többség szerint nem Karácsony Gergely tehet a forgalmi dugókról, hanem az, hogy túl sokan járnak kocsival, ezzel a lakosság 58, az autósok 45 százaléka ért teljesen vagy inkább egyet, és csak 30 százalékuk utasította el.

Az elővárosi vasút fejlesztését 85 százalék támogatja, a dugódíjat viszont csak a válaszadók 24 százaléka tartja elfogadhatónak, ez messze a legnépszerűtlenebb ötlet, az ellenzékiek 37 százalékával szemben a kormánypártiaknak csak a 11 százaléka tartja jó megoldásnak.

A kerékpársávok kapcsán megoszlanak a vélemények: újabb sávokra az ellenzékiek 52 százaléka, a kormánypártiaknak csak 27 százaléka mond igent. Ha a kérdést viszont úgy tették fel, hogy azt is megemlítették mellé, hogy „a kerékpárszámlálók szerint 2019-hez képest másfélszer annyi lett a kerékpárosok száma Budapesten”, az új kerékpársávokat támogatók aránya egyből megemelkedett 62 százalékra, míg enélkül “csak” az 53 százalék válaszolt pozitívan (ami így is meglehetősen magas arány, a budapestiek szemlátomást tehát sokkal inkább támogatják a kerékpársávokat, mint azt a fideszes propaganda állítja).

Az autósoknak a 40 százaléka helyeselte a több bicikliutat. A kormánypárti szavazóknak csak a 30 százalékuk, míg a kerékpárosok számának növekedését hallva már 43 százalékuk.

Ha van bármi jó hír a Fidesznek ebben a felmérésben, az, hogy nem most vasárnap tartják a főpolgármester-választást: ha ugyanis most tartanák,

a budapestiek 47 százaléka továbbra is Karácsonyra szavazna, mialatt a fideszes (névtelen) ellenjelöltre csak a 31 százalékuk.

Karácsony megítélésén vélhetően tovább fog segíteni, hogy jelentős változtatásokat jelentett be csütörtökön a fővárosi dugók enyhítése érdekében, a 14 éven aluliak tömegközlekedését pedig ingyenessé tette:

Karácsony ingyenessé teszi a tömegközlekedést Budapesten a 14 év alattiaknak

(hvg.hu nyomán)

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!