Ezt nagyon elcseszték a Fideszben – befuccsolhat Orbán népszavazása

Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images

Nem kis hiba csúszott a kormány sebtuben megfogalmazott népszavazási kérdéseibe, egyenesen az Alaptörvénybe ütköznek. Talán a kapkodás, talán a túlzott magabiztosság az oka, de úgy tűnik, Orbán búcsút inthet a népszavazási kezdeményezésének.

Sokaknak gyanús volt, hogy minden előjel nélkül hirtelen népszavazási kezdeményezést nyújtott be a kormány, olyan kérdésekben, amelyek már eddig is szabályozva voltak Magyarországon, amik pedig nem, az a homofób, gyűlöletkeltő törvényük után lett szabályozva. Így a kérdések teljesen okafogyottak, hacsak nem más cél lebegett a kormány szeme előtt:

elterelni a figyelmet az izraeli kémprogrammal végzett megfigyelések miatt kipattant botrányról!

Azt, hogy nem a népszavazás volt az elsődleges cél, jelzi az is, hogy a jogászok és szakértők hadával rendelkező kormány, aminek még egy komplett igazságügyi minisztérium is dolgozik,

nem tudott olyan kérdéseket megfogalmazni, ami nem ütközne az Alaptörvénybe!

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) – hétfőn közölte, hogy bírósághoz fordult, és mind az öt kérdéssel szemben felülvizsgálati kérelmet nyújtott be egy hozzá forduló apa képviseletében. A TASZ szerint a kérdések hitelesítésekor a Nemzeti Választási Bizottság nem vette figyelembe azt, hogy csak olyan kérdéseket lehet népszavazásra bocsátani, melyekre a választópolgárok egyértelmű választ adhatnak. Erre azért van szükség, mert az eredmény függvényében az Országgyűlésnek döntenie kell, hogy milyen jogszabályt kell megalkotnia.

A kormány által benyújtott kérdések mindennek nem felelnek meg

– állítja a TASZ. Ráadásul, a kérdések egy része a gyermekek szabad tájékozódásának korlátozására irányul, ami pedig olyan nemzetközi egyezményekbe ütközik, melyeket Magyarország is elfogadott.

További probléma, hogy egy népszavazási kezdeményezésnél minden elméleti lehetőséggel kell számolni, így bármelyik kérdésnél többségbe kerülhetnek akár az igenek, akár a nemek is, ami extrém esetben például azt is eredményezheti, hogy még az eddigi, a pornográf tartalmakat egészségesen szabályozó és korlátozó rendelkezéseket is meg kell szüntetni!

Nagyon hasonlóan érvel közleményében a Momentum, akik szintén megtámadták a Kúriánál a referendumot. Véleményük szerint az NVB-nek és a Kúriának szigorú szempontrendszere van, ami alapján már nemegyszer előfordult, hogy

ennél sokkal precízebb ellenzék által benyújtott kérdést kihajítottak az egyértelműség hiányára hivatkozva!

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt élt is a jogorvoslat lehetőségével, és négy kérdést megtámadott az ötből. Az érvek szinte megegyeznek a TASZ és a Momentum érvelésével, kiemleve külön azt a tényt, hogy a kérdésekre vonatkozó döntéseket az Országgyűlés már meghozta,

a korábban pedig még létező megerősítő népszavazást intézményét maga a Fidesz vette ki a törvényből.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!