Itt a vége? Orbán szövetségese még ma elbukhatja a kormánytöbbségét

Váratlan kormányválság robbant ki kedden Lengyelországban. A feszültséget a koalíciós partnerek között a médiatörvény azon tervezett módosítása váltotta ki, melyről ma, szerdán tervez szavazni a parlament, és ami a kritikusai szerint súlyos állami beavatkozást jelentene a sajtószabadságba. A tervezet miatt tegnap tömegtüntetéseket tartottak Lengyelország-szerte. Talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy Jaroslaw Gowin, az Egyetértés párt alapító elnöke, Mateusz Morawiecki miniszterelnök helyettese a törvény kapcsán úgy fogalmazott:

“az nyilvánvalóan sérti a sajtószabadság elvét.”

Ez már sok lehetett Morawieckinek is, aki válaszként

kirúgta a helyettesét a kabinetből.

Gowin a példátlan lépést a kormánykoalíció “de facto felbomlásaként” jellemezte, és bejelentette: szerdán nemcsak a médiatörvényről lesz szavazás, de arról is, hogy pártja maradjon-e a kormánykoalícióban. Amennyiben az elhagyás mellett szavaznak,

úgy a hat éve kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) vezette Egyesült Jobboldal elveszítené parlamenti többségét.

Piotr Muller kormányszóvivő erre azt reagálta, hogy a törvény szerinte így is átmehet, mert a PiS abban bízik, hogy lesz elég Egyesült Jobboldal-i, illetve egyéb képviselő, aki mindezek ellenére megszavazza azt.

Ez egyelőre nem tűnik valószínűnek, a kormánypárt kétségbeesését jelzi, hogy Anne Applebaum történész-újságíró értesülése szerint a PiS “pénzt és zsíros állásokat ajánlgat a szavazatokért cserébe”.

(444 nyomán)

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!