Mi történt? Orbán eltávolítja a NER egyik legfontosabb szimbólumát: ezt rakja a helyére

Orbán

Eltávolítja a kormány a fülkeforradalmas NER-nyilatkozatokat a közintézményekből, a Szájer József által írt “Nemzeti Hitvallás” nyilatkozatot rakatja a helyére

– derül ki a kormány szerda esti határozatából.

Emlékezetes: a “Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát” a parlament nem sokkal a Fidesz 2010-es hatalomra jutása után fogadta el, ami a rendszerváltás és a NER közötti időszakot “két zavaros évtizednek nyilvánította, valamint azt is kimondta, hogy „a magyar nemzet 2010 tavaszán újra összegyűjtötte életerejét, és a szavazófülkékben sikeres forradalmat vitt véghez”.

A sokak szerint a diktatúrát előrevetítő nyilatkozat deklarálta, hogy

“[a nyilatkozat] e történelmi tettével arra kötelezte a megalakuló Országgyűlést és a felálló új kormányt, hogy elszántan, megalkuvást nem ismerve és rendíthetetlenül irányítsák azt a munkát, amellyel Magyarország fel fogja építeni a Nemzeti Együttműködés Rendszerét.”

Hogy miért döntött úgy Orbán, hogy lecseréli a nyilatkozatokat, és miért pont Szájer hitvallására, nem teljesen világos. A kormány indoklása szerint „az Alaptörvény 10 éve történt elfogadásának tiszteletére és az Alaptörvény Nemzeti Hitvallásának jelentőségére figyelemmel” kerül a szöveg a NENYI helyére a közintézményekben.

Mindez a központi kormányzati igazgatási szervekre, a Honvédség katonai szervezeteire, a központi államigazgatási szervek és területi, helyi szerveire, valamint a kormány általános hatáskörű területi államigazgatási szerveire vonatkozik. A kormány a köztársasági elnököt, az Országgyűlés elnökét, az Alkotmánybíróság elnökét, a Kúria elnökét, az alapvető jogok biztosát, az Állami Számvevőszék elnökét, a Magyar Nemzeti Bank elnökét, a helyi és nemzetiségi önkormányzatok képviselőtestületének, közgyűlésének vezetőit, a bíróságok elnökeit és az ügyészségek vezetőit is arra kéri, hogy tegyék ki a dokumentumot, de őket az állami intézményekkel ellentétben nem kötelezheti a hatalmi ágak elválasztásának alkotmányos elve miatt. Papíron tehát a NER továbbra is tartja magát ahhoz, hogy alkotmányos demokrácia, és nem illiberális diktatúra.

A nyilatkozat:

444
Forrás: 444

(444 / Telex nyomán)

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!