Példátlan összefogás a Hősök terén: szakdolgozók ezrei követelték Kásler lemondását

Fotó: Huszár Dávid / Népszava

Tüntetést hirdetett meg szombat délelőttre a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) a Hősök terére. A felhívásban azt írták: „az egészségügyi szakdolgozók által nyújtott szakmai tevékenység szolgálat, ami azonban nem jelenthet szolgaságot”.

Az érintettek az új szolgálati jogviszony miatt tüntettek, az ugyanis az ápolókra terheket rótt, a mellettük dolgozó orvosok viszont béremeléshez jutottak. Az ápolók és a szakdolgozók nem kaptak jelentős béremelést, így tovább nőtt az orvosok és a velük dolgozó ápolók közötti bérszakadék.

A MESZK szerint egy hosszú folyamat végeredménye ez a nagygyűlés, folyománya az elmúlt időszak egyoldalú kommunikációjának, annak, hogy a döntéshozók nem hallgatták meg a szervezet, így az általuk képviselt szakdolgozók jelzéseit.

A demonstrálók nagy része fehér pólóban jelent meg, és egy fehér lufit tartott a kezében. Ezt a tüntetés kezdetén elengedték az ég felé.

tuntetes lufi
Fotó: 24.hu

Hogy mennyire széles körű lehet a felháborodás a szakdolgozók között, azt jelzi, hogy a Hősök tere fele már 10 óra előtt megtelt a dolgozókkal, alsó hangon is több ezren összegyűltek.

Nemcsak ők tüntettek ugyanakkor:

szolidaritásból csatlakozott hozzájuk több szakszervezet is, köztük a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

Balogh Zoltán, a szakdolgozói kamara elnöke szólalt fel először, aki azt mondta, a márciusban életbe lépett törvény miatt akkor nem tudtak tüntetni, mert sok beteget kellett ellátni a kórházakban. Balogh szerint a szabályozás súlyos ellentmondásokat, hiányosságokat és méltánytalanságokat tartalmaz, így jogos az elfáradt szakdolgozók elégedetlensége.

Hangsúlyozta: közel 3 ezer szakdolgozó nem írta alá márciusban az új szerződést.

„Ez hatalmas veszteség az egészségügynek és a betegeknek“

– szögezte le Balogh.

Kiderült, hogy a tüntetésre Pintér Sándor belügy- és Kásler Miklós emberi erőforrás minisztert is meghívták, de egyikük sem jelent meg, csak egy levelet küldtek, amelyet felolvastak a demonstrálóknak. Kásler nevének említésére

óriási füttykoncert tört ki a téren, ezrek kezdték el perceken át skandálni, hogy “mondjon le”.

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke is felszólalt, aki támogatásáról biztosította a szakdolgozókat, őt Üveges Péterné, a Magyar Szakdolgozói Kamara fekvőbeteg ellátási alelnöke követte, aki elmondta:

“már 2019-ben 5250 ápoló hiányzott a rendszerből. A márciusban a szolgálati jogviszonyt alá nem írókkal és az azóta távozókkal együtt jelenleg 8-10 ezer ápoló hiányzik a betegellátásból.”

Orbánnak címezve hozzátette: ők a munkát elvégezték, és követelik a közalkalmazotti jogviszony visszaállítását és a társadalmi elismerést.

A hvg.hu felvételét itt lehet visszanézni a demonstrációról:

(24.hu nyomán)

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!