Ezres tömeg tüntetett a Fidesz székházánál a lehallgatások ellen

Fotó: Erdős Dénes / Népszava

Bő ezer fős tömeg tüntetett hétfő délután a Fidesz Lendvay utcai székházánál. A tüntetést a Momentum hirdette meg, de a többi ellenzéki párt is csatlakozott. A tömeg a Terror Házától vonult át a kormánypárt székházáig.

A pártok a Pegasus-botrányként elhíresült lehallgatási ügy miatt szervezték meg a tüntetést. A pártpolitikusok mellett egy olyan újságíró, Gyenes Szilárd is felszólalt a tüntetésen, akinek a telefonja a potenciálisan lehallgatott eszközök között volt.

Gyenes felidézte a pillanatot, amikor a családja elé állt, akiknek a készülékeit szintén lehallgathatták. Azt mondta, senkinek nem kívánja az érzést, amit akkor élt át, amikor a fia megkérdezte, ő is rajta van-e a listán, őt is megfigyelik-e.

A felszólalók sorát Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője követte, aki a kormány lemondását követelte beszédében az ügy miatt. A képviselő szerint elfogadhatatlan, hogy egy megfigyelőállamban élünk, ahol a magánélet legféltettebb titkaiba is belelátnak.

„Ennek a kormánynak most azonnal le kell mondania”

– követelte Donáth, mire a tüntetők a „mondjon le, mondjon le!” jelszó skandálásába kezdtek.

Arató Gergely, a DK EP-frakcióvezető-helyettese arról beszélt, a megfigyelési botrány arról is szól, hogy Magyarországon pár tíz ember érdekében működik az állam, és ennek a pár tíz embernek az érdekében kell lehallgatni másokat. Arató szerint a megfigyelési ügy tétje az, hogy

“elveszik-e az életünket.”

Azt is elmondta, az ország, amelyik megfigyeli az állampolgárait, nem felel meg az európai értékeknek. A kérdés szerinte ma is az: Orbán vagy Európa?

Dorosz Dávid, a Párbeszéd politikusa szintén Orbánék távozását követelte, és a telefonja hangszórójába beszélve azt mondta:

“Viktor, nektek lefőtt a kávé, huszonkettőben ennek ára lesz!”

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke szerint a fideszesek fiatal demokratákból öreg bolsevikokká váltak, és ugyanazokat a módszereket alkalmazzák, mint amiket egykor a kommunisták alkalmaztak. A képviselő szerint bár vannak nézetkülönbségek a kormány bal- és jobboldali ellenzéke között (ezzel vélhetően a homofób törvény körüli botrányra gondolhatott, hogy a Jobbik együtt szavazott Orbánékkal), azokat

“egy demokrácia keretein belül akarják egymás között megbeszélni”.

A tüntetés végén felszólalt még Pálinkás József, az Új Világ Néppárt miniszterelnök-jelöltje, aki arról beszélt, hogy a mai helyzetben nem a baloldal áll szemben a jobboldallal, hanem

“a tisztesség a tisztességtelenséggel”.

Utolsóként Lukácsi Katalin következett a Márki-Zay-féle Mindenki Magyarország Mozgalom elnökségi tagjaként. Lukácsi szenvedélyes hangulatú beszédében az ügyben érintettek elszámoltatását követelte, és arra kérte az embereket, hogy ne engedjenek a közömbösségnek, higgyék el, hogy Orbán legyőzhető, mert egy morálisan bukott politikus, akinek mennie kell jövő áprilisban.

A Telex videó-összefoglalója a tüntetésről:

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!