Hivatalos: eljárás indul az Orbán-kormány ellen a melegellenes törvény miatt

Nem is egy, rögtön két kötelezettségszegési eljárást is indít az Európai Bizottság az Orbán-kormánnyal szemben a magyar melegellenes törvény miatt

– derült ki az Európai Bizottság csütörtöki sajtótájékoztatójából.

Az eljárás összesen hat pontban állapítja meg, hogy a törvény szembemegy az uniós joggal. Szembemegy például az internetes kereskedelemről és az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelvekkel, a szolgáltatások és áruk szabad mozgására vonatkozó uniós irányelvvel, és az adatvédelmi szabályokra vonatkozó szabályozással is.

A Bizottság megállapította: az uniós jog alkalmazási körébe tartozó területeken a magyar rendelkezések

sértik az emberi méltóságot, a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadságát, a magánélet tiszteletben tartásához való jogot, valamint a megkülönböztetésmentességhez való jogot.

Szintén kötelezettségszegési eljárás indul egy a melegellenes törvényhez kapcsolódó ügyben: a Micsoda család! című gyermekkönyv megbüntetése miatt. Mint ismert: a könyvet forgalmazó Líra Kiskereskedelmi Kft.-t 250 ezer Ft-ra büntették, mert nem jelölték meg egyértelműen, hogy a kiadvány tartalma a “hagyományostól eltérő családmodellt” jelenít meg. Az Európai Bizottság szerint ez sérti a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelvet, illetve a szerző és a kiadó szólásszabadsághoz való jogát is indokolatlanul korlátozzák.

A Bizottság mindkét eljárás esetében kifogásolta azt, hogy a magyar hatóságok nem tudták elmagyarázni, hogy az LMBTIQ-tartalmak megjelenítése miért volna káros a gyermekek jólétére, vagy miért nincs összhangban a gyermek mindenek felett álló érdekével. A kormánynak két hónapja van a válaszadásra. Ennek elmaradása esetén a Bizottság úgy határozhat, hogy indokolással ellátott véleményt küld nekik, illetve végső lépésként ügyüket az Európai Unió Bírósága elé terjesztheti.

(hvg.hu nyomán)

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!