Fellélegezhet Orbán, vagy most jön a java?

Donald Tusk Orban Viktor

A napokban érkezett a hír, hogy  Donald Tusk volt lengyel miniszterelnök, aki jelenleg az Európai Néppárt (EPP) elnöke, visszatér a lengyel belpolitikába az EU-ban betöltött pozíciójáról pedig lemond.

Donald Tusk, aki az Európai Tanács volt elnöki tisztjét is betöltötte, vasárnap jelentette be, hogy távozik az Európai Néppárt (EPP) elnöki tisztségéből, írja a Reuters. Lemondásával száz százalékban vissza kíván térni a lengyel belpolitikába, és átveszi a jelenleg ellenzékben lévő Polgári Platform (PO) irányítását. A párt eddigi elnöke Borys Budka lemondott, majd őt és Tuskot alelnökké választották. Jelenleg nem világos, hogy mikor is veszi át teljes egészében a párt irányítását.

„Az a szándékom, hogy 100 százalékban, nem pedig 90 vagy 80 százalékban vegyek részt a lengyel ügyekben, ezért már tájékoztattam partnereimet, miniszterelnökeimet és az Európai Néppárt elnökeit, hogy úgy döntöttem, visszatérek a lengyel politikába” – jelentette ki Tusk. Mindez azt is jelenti, hogy a lengyel ellenzék komolyan készül a kormányváltásra, és egyik legerősebb figurájuk vezetésével erre esélyük is lehet.

Ez rossz hír Orbánnak, hiszen Tusk az egyik legélesebb kritikusa az EU-ban,

és ha újra egy általa vezetett kormány áll fel Lengyelországban, akkor vége az eddig játszott véd- és dacszövetségnek a magyar és lengyel kormány között. Ekkor viszont nem lesz, aki megakadályozza a jogállami mechanizmus Magyarország elleni alkalmazását.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!