Megszorításokat követel Orbán jobbkeze – méghozzá nem is keveset

Fotó: MTI

„Nem tud senki sem mondani olyan összeget, amelyért a jobbkezemről hajlandó lennék lemondani” – közölte a miniszterelnök egy sajtótájékoztatón 2010-ben, az akkor még nemzetgazdasági miniszteri posztot betöltő Matolcsy Györgyről. Megválni ugyan nem vált meg tőle, de a miniszteri széket a MNB elnöki posztjára cserélte Matolcsy, aki azóta gyakran éles kritikát is megfogalmaz a kormány gazdaságpolitikájával szemben.

Igaz ami igaz, Matolcsy olyan dolgokba is beleüti az orrát, amihez jegybank elnökként nem sok köze lenne, dehogy azt a Magyar Nemzet címmel megjelenő fideszes sajtóipari termék oldalain tegye, ritkán látunk. A Magyar Nemzeti Bank vezetése

„elindítja a költségvetési egyensúly helyreállításáért vívott negyedik hadjáratát”

– írják, és bár ténylegnem sok köze van a költségvetési egyensúlyhoz a jegybanknak, azt nem lehet elvitatni, hogy egy igen fontos dologra hívja fel a közvélemény figyelmét Matolcsy szakértői stábja. A jövő évi költségvetés 5,9 százalékos hiányát hibásnak tartják, véleményük szerint feleslegesen épít be jelentős kockázatokat a magyar gazdaság működésébe.

A kormány gazdaságpolitikája megugró inflációhoz és az ország elleni pénzügyi támadásokhoz vezet

– állítják. Kiindulási alapja az MNB-nek, hogy a jövő évi költségvetés nem lehet a gazdaság újraindításának a költségvetése, mert a gazdaság még idén újra felveszi a fordulatot, ám a költekező kormányzati politika erős inflációt fog gerjeszteni Ezt megakadályozandó, Matolcsy

komoly megszorításokat, az állami beruházások megfelezését

javasolja, ami szerinte elég lenne az egyensúlyi pályához való visszatérésre. A legnagyobb veszélynek a kormányzat gazdaságpolitikájában azt látja, hogy ha a pénzpiacok fenntarthatatlannak ítélik a magyar gazdaságpolitikát, akkor erőteljes pénzügyi támadás érheti Magyarországot. Jelenleg úgy tűnik, hogy az MNB szakértői stábjával a háta mögött Matolcsy józanabbul gondolkozik, mint a hatalmát mindenáron megtartani kívánó Orbán.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!