Őrült ötlet: a gyerekek számától függne a nyugdíjkorhatár

A Magyar Közgazdasági Társaság szakmai konferenciáján ismertetett program a nyugdíjrendszer megreformálásáról szól. A program ugyan nem kormányoldalról hangzott el, de feltűnt benne egy szó, ami azt sejteti, Orbán már tud a dologról. 

A jelenlegi nyugdíjrendszer, melyben az aktív korú dolgozók befizetéseit fordítják a nyugdíjakra, egyre inkább tarthatatlan lesz, amennyiben tovább öregszik a lakosság, és a családonkénti gyerekszám továbbra is csak 1,5 körül fog alakulni, a szükséges 2,1 helyett. Ezért is volt hatalmas hiba megszüntetni a kötelező nyugdíjpénztárakat, melyeknek most már láthatnánk az előnyeit, az aktív korban lévők maguknak spórolnák meg a nyugdíjuk egy részét.

A mostani javaslat egy pontrendszert állítana fel, amelyben az emberek pontokat kapnának a felnevelt gyerekek számától függően. Aztán, az adott évben befizetett nyugdíjjárulékokat a pontok alapján osztanák szét.

Tehát, a gyermektelenek kapnának a legkevesebbet, míg a többgyermekesek a gyerekek számával arányosan többet.

Sőt! A javaslat szerint a gyermektelenek nyugdíjkorhatárát is meg kellene emelni! A tanulmányban feltűnt egy mondat, miszerint a jelenlegi nyugdíjrendszer hibája, hogy a gyermeket “közjószágnak” (közgazdasági jelentése, hogy mindenki részesülhet az előnyeiből) tekinti, ez a szó pedig nemrégen Orbán Viktor száját is elhagyta -pont a gyerekekkel kapcsolatban- egy rádió interjúban.

Az ilyen és ehhez hasonló őrült ötletek helyett jobban tennék a szakemberek és a kormányzat is, ha megpróbálnák megoldani a jelenlegi rendszer öt legnagyobb hibáját:

  • a nyugdíjrendszerünkből hiányzik az átláthatóság és az előre tervezhetőség,
  • a nyugdíj összege nagyban függ a nyugdíjigénylés évétől,
  • a szolgálati évek beszámítása nem lineáris,
  • a nyugdíjemelés jelenlegi módszere gyorsuló tempóban a nyugdíjasok relatív elszegényedéséhez vezet,
  • a legszegényebb nyugdíjasokra nem jut külön figyelem.

A Fudan Egyetem helyett a kormány is foglalkozhatna inkább ezekkel a kérdésekkel.

Orbán Viktor élete legnagyobb baklövését követte el – bevallotta, hogy finanszírozza a családot

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!