Lázárnak sikerült rálicitálnia Orbán Brüsszel-ellenes uszítására

Fotó: MTI Fotó / Illyés Tibor

“A keleti vakcinák eddig 600 ezer magyarnak mentették meg az életét, a nyugati vakcinák miatt pedig 20 ezer magyar vesztette életét”

– közölte Lázár János kedden a Rádió 7-nek adott interjújában.

A fideszes politikus szerint “életveszélyes döntést hoztak azok a politikusok, akik Brüsszelre bízták magukat”. Úgy véli, az Európai Bizottság döntése miatt európai választópolgárok halnak meg. Az elrontott közös vakcinabeszerzésre példának Nagy-Britanniát hozta fel, ahol 50 százalék fölötti az átoltottság.

“Ha Nagy-Britannia az EU tagja maradt volna, akkor sokkal több brit állampolgár halt volna meg”

– mondta, hozzátéve: az igazi problémát “nem a keleti vakcinák léte, hanem a nyugati vakcinák hiánya” okozza.

Lázár nem az első fideszes politikus a sorban, aki az uniós vakcinabeszerzést hibáztatja a kialakult helyzetért. Orbán Viktor már hónapok óta arról beszél, hogy “Brüsszel”, és nem a tagállamok szúrták el a beszerzést. Hogy ez valóban így volt-e, az kérdéses, a kormány Brüsszelt hibáztató kommunikációja ugyanis alapvetően egy hazugságon alapul: a vakcinabeszerzések alapjául szolgáló uniós oltóanyag-stratégiát az összes tagállam vezetője, köztük Orbán is támogatta.

Ami még megkérdőjelezhetőbbé teszi Lázár és Orbán kijelentéseit, hogy az adatok alapján ráadásul nem is tűnik úgy, hogy a nyugati vakcinák lassabban érkeznének: közel kétmillióra rúg a számuk, ami alig százezerrel marad el a keleti vakcinák együttes számától. A keddi napon újabb, több mint 165 ezer adag Pfizer-BioNTech vakcina érkezett hazánkba, és áprilisban várható egy újabb nagy adag, szóval nehezen érthető, miről beszél Lázár, amikor azt mondja, a keleti vakcinák százezreket mentettek meg, mialatt a nyugatiak miatt emberek tízezrei vesztek oda. Eleve felfoghatatlan, hogy lenne az emberáldozatokért bármilyen vakcina a felelős, és nem pedig az Orbán-kormány, ami képtelen volt idejében meghozni a döntéseket, amelyek szükségesek lettek volna a harmadik hullám kezeléséhez.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!