Új intézkedéseket jelentett be Orbán – de nem bírta ki, hogy ne hazudjon

A miniszterelnök szokásos péntek reggeli interjújában több, eddig nem hallott intézkedést jelentett be. Ám nem tudta meghazudtolna magát, több csúsztatás is elhangzott az interjú közben.

A bejelentett intézkedések közül a leglényegesebbek:

  • Az iskolák április 19-én nyitnak, tegnap Gulyás Gergely még a 12-ét is lehetséges dáumnak nevezte. Ehhez szükséges, hogy április 10-ig 82 ezer iskolai dolgozót beoltsanak.
  • Az üzletekben egységes szabályozás lesz, 10 négyzetméterenként tartózkodhat bent egy ember.
  • A sorbanállás elkerülése végett tovább maradnak nyitva az üzletek, akár este kilencig.
  • hhez igazodva a kijárási korlátozások 22 vagy 23 órától lesznek érvényesek.

Orbán szerint az oltás azért akadozik, mert a vakcinák beszerzését a nyugati világ gyógyszergyáraiból átengedtük Brüsszelnek, ami szerinte rossz döntés volt, mert Brüsszel a beszerzési árra összpontosított, és ezt elrontották. Orbán szerint mindenkinek magának kellett volna intéznie a vakcinabeszerzéseket.

Ezzel az Orbáni látásmóddal csak az a baj, hogy maga a kiindulási alapja nem igaz. Egyrészt, mindenki maga is intézhetett vakcinát -ha tudott-, ha nem így lenne, ő sem tudta volna

Szijjártót elküldeni Kínába, hogy négyszeres áron vegyen onnan oltóanyagot.

Másrészt, ha nem egy központi európai keretszerződés alapján vásárolhatnánk a nyugati vakcinákat, akkor kitudja kaptunk-e volna, vagy nálunk gazdagabb országok magasabb árat kínálva vitték volna el az orrunk elől. A keretszerződés alapján azonban már az államok intézik a beszerzést, és nem igaz, hogy Brüsszel osztja szét őket.

Az EU vakcinabeszerzési tárgyalásai valóban lassabbak voltak, mint Szijjártó portyái, de ennek is meg van az oka. Egyrész valóban megfizethető árat próbált elérni az EU, másrészt kemény követelményeket támasztott a gyártókkal szemben, akik így probléma esetén nem tudnak a felelősség alól kibújni. Ennek eredménye képpen, a Pfizernek nem kell minden szállítmányát ellenőrizni, mint a Szputnyiknak. A BionTech képviselői is elismerték, hogy

“AZ EU-NAK JÓVAL TÖBB ADATOT KELLETT SZOLGÁLTATNIUK AZ OLTÓANYAG HATÁSOSSÁGÁRÓL ÉS MELLÉKHATÁSAIRÓL, MINT A BRITEKNEK.”

Az a tény pedig, hogy az EU megfelelő garanciákat kért az állampolgárai életének védelmében, semmiképpen nem tekinthető hibának.

Elismerte a Pfizer/BioNTech: az Európai Unióban a legszigorúbb az engedélyezési eljárás

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!