Elismerte a Pfizer/BioNTech: az Európai Unióban a legszigorúbb az engedélyezési eljárás

Pfizer Biontech Vakcina

Míg Orbán Viktor az EU-t támadja a lassú oltási ütemért, és azt sugallja, hogy Nagy-Britannia azért kezdte meg hamarabb a tömeges oltást, mert kilépett az unióból, ez közel sincs így. A háttérben egészen más okok állnak, és ez megnyugvással töltheti el azokat is, akik eddig aggódtak.

Arra, hogy egy ország ne várja meg az Európai Gyógyszerügynökség döntését és saját hatáskörben engedélyezze az egyik gyártó vakcinájának vészhelyzeti használatát, minden tagállamnak megvan a lehetősége. Pfizer/BioNTech vakcinájával tett így Nagy-Britannia, míg Magyarország az orosz vakcinával akarja ugyanezt megtenni.

Peter Liese német EP-képviselő, az Európai Néppárt EP képviselőcsoportjának egészségügyi kérdésekben illetékes szóvivője a Népszavának elárulta, hogy beszélt a BioNTech-el, akik

“elismerték, hogy az EU-nak jóval több adatot kellett szolgáltatniuk az oltóanyag hatásosságáról és mellékhatásairól, mint a briteknek.”

Mint mondja, a Pfizer a tárgyalások kezdetén ellenállt, de az EU nem engedett, az unióban jóval sokrétűbb az engedélyezési folyamat, és ráadásul a gyártókkal sokkal előnyösebb felelősségvállalási feltételeket harcoltak ki, mint a szigetország.

Mindez azt jelenti, hogy az EU engedélyezési folyamaton átesett vakcinák biztonságosnak mondhatóak, emellett lesz belőlük elegendő is. Németországban például egy óriási gyárat építenek a Pfizer/BioNTech gyártó kapacitásainak növelésére, a héten megkezdik az oltásokat a Moderna vakcinájával, és ha minden jól megy, január végén a piacon lesz az AstraZeneca. “A nemrégiben megrendelt 300 millióval együtt a tagállamok most már 600 millió adag Pfizer/BioNTech készítményt kötöttek le, ami a többivel kiegészülve több mint elég lesz.” jelenti ki Liese, így

a sokkal kevésbé hatékony kínai vakcinára nincs szükség!

Az orosz vakcináról azt árulta el a szakértő, hogy “a jóváhagyás egy 100 főn elvégzett klinikai vizsgálatokon alapult, míg például a a Pfizer/BioNTech-é 44 ezer fős mintán”, ami nem nevezhető komoly tudományos eljárásnak. Azonban mivel a SzputnyikV mögött komoly technológia áll (hasonló az AstraZeneca és a Johnson&Johnson készítményéhez), így ha végigcsinálják a szükséges eljárást, és ugyanolyan eredményeket produkál, mint az AstaZeneca szere, akkor akár komoly oltóanyag is lehet belőle.

Peter Liese leszögezte, hogy “az orosz tudósok kiemelkedőek, az orosz politikusok azonban zűrzavart keltettek.” Ez azért nekünk már ismerős itthonról.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!