Már a németek is látják: 2010 óta nem látott bajban van Orbán

2010 óta először találhatja magát Orbán Viktor szoros versenyben

– írja elemzésében a Frankfurter Randschau nevű német lap.

Az elemzés sorra veszi Orbán vereségeit az utóbbi időből: az Európai Néppártból való kizárását, Donald Trump vereségét, a magyar gazdaság megzuhanását a koronavírus-járvány miatt és az eddig töredezett magyar ellenzék összefogását a jövő évi választásokra.

Mint írják: függetlenül attól, hogy a Fidesz összefog-e az Európai Parlamentben szimpatizánsaival, a lengyel PiS-szel vagy az olasz Északi Ligával, vagy csatlakozik-e a két létező jobboldali populista parlamenti csoport egyikéhez, esetleg újat indít: politikai súlya biztosan csökkenni fog.

A lap Krekó Pétert, a Political Capital igazgatóját is megszólaltatta, aki úgy fogalmazott: eddig a Fidesz volt a rosszfiú, aki egy asztalnál ült a jó fiúkkal,

“most viszont már csak a rosszfiú”.

Az elemzés szerint lavinát indíthat be a Fidesz kihullása a Néppártból. Nem zárható ki, hogy egyes testvérpártok, például a szlovén SDS vagy a romániai RMDSZ a Fidesz példáját követik, de ez nem biztos, sőt: a Fidesz példája alig rezonál a cseh vagy szlovák testvérpártok tevékenységével, Szerbiában pedig gyengülhet az erős magyar befolyás a néppárti kilépés miatt.

Orbánnak emellett Joe Biden kormányra kerülése miatt is alapos aggódnivalói lehetnek, miután az új amerikai elnök ígéretet tett rá, hogy szemmel fogja tartani Magyarországot. De fájhat a feje a súlyos gazdasági recesszió, a koronavírus által felfedett egészségügyi rendszer hiányosságai és az ellenzék összefogása miatt is.

“Ha az ellenzék sikerrel jár, akkor Orbán 2010-es kormányra kerülése óta először találhatja magát egy szoros versenyben. A legújabb közvélemény-kutatásokban az ellenzék feltűnően közel áll a Fideszhez. A közvéleménykutató intézetek szerint még a biztos Fidesz-támogatók körében is jelentősen csökken az elégedettség Orbánnal”

– írta a lap.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!