Bekeményített a Néppárt – Nem engednek tovább Orbánék zsarolásának!

Az Európai Néppárt (EPP) módosítást eszközölne annak érdekében, hogy a jövőben a pártcsalád egyetlen szavazással fel tudjon függeszteni egy teljes nemzeti delegációt, amit most személyenkénti szavazásokkal tudnának csak megtenni.

Ez a Fidesznek nem tetszik, ezért előbb Trócsányi László EP-képviselő fenyegette meg az EPP-t azzal, hogy az ügyet az Európai Bíróságra viszik, majd Novák Katalin is levelet írt Manfred Webernek, melyben közölte Orbán Viktor álláspontját a Néppárt frakcióvezetőjével, hogy amennyiben elfogadják a tervezett módosítást, a Fidesz kilép a pártcsaládból!

A módosítás érvénybe lépésének feltétele, hogy azt a Néppárt tagjainak kétharmada jóváhagyja, a következő plenáris ülésük pedig szerdán lesz, ekkor már szavazhatnak is a Fidesz teljes delegációját szankcionáló módosításról.

Vasárnap este Esteban González Pons, a néppárt franckióvezető-helyettese válaszolt Novák levelére, melyet a Politico közölt. Ebben a spanyol politikus arról ír, hogy a pártcsalád belső vitái Orbán leveléről fognak szólni.

A lap azt is közölte, hogy a pártcsalád azon képviselői, akik már amúgy is kizárnák egy ideje Orbánékat, most úgy érzik, eljött az ő idejük. Othmar Karas oszták EP-képviselő és a parlament alelnöke pedig elmondta,

nem fogják hagyni, hogy Orbán zsarolja őket,

a szabálymódosítás terv szerint halad előre.

Dennis Radtke, a német CDU EP-képviselője pedig Twitter bejegyzésében utalt arra, hogy ha a Fidesz ki kíván lépni az Európai Néppártból, akkor nem tartóztatják fel őket.

A 444.hu közlése szerint, a lap arról is ír, hogy a frakció többi tagja is azon az állásponton van, hogy a Novák Katalin által eljuttatott levél, inkább egy ajándék Webernek, nem pedig fenyegetés.

Ennek köszönhetően nem kellene szavazást sem tartaniuk arról, hogy felfüggesszék a Fideszt, hiszen önként távoznának a pártcsaládból.

Az eredeti módosítás még az EPP egyes nemzeti delegációjának kizárásáról szóltak egyetlen szavazással, azonban a tárgyalások folyamán azt felhígították, így végül felfüggesztés lehet belőle, ami a Fidesznek még így sem tetszik.

A Politico megjegyzi azonban még azt is, hogyha a Fidesz végül amellett döntene, hogy önként elhagyja az Európai Néppártot, akkor is az EPP maradna a legnagyobb frakció az Európai Parlamentben.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!