Elkezdődött – Egy teljes kórházi osztály zárhat be a kormány módosítása miatt!

MTI Fotó: Kovács Tamás

A Fidesz az orvosok béremelésével együtt az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt is elfogadta tavaly, ami azonban mellőzi a szakmai egyeztetéseket. Ezt nehezményezik a szakmában dolgozó nővérek, ápolók és orvosok is.

A kormány azonban olyan folyamatot indított el ezzel a módosítással, aminek beláthatatlan következményei lehetnek az egészségügyben.

A 444.hu most arról számolt be, hogy a debreceni kórház traumatológiáján dolgozó orvosok nem fogják aláírni az új munkaszerződést, ennek értelmében pedig március 1-én megszűnik a jogviszonyuk és bezárhat a traumatológiai osztály!

“Ebben a formában osztályunk traumatológusai és idegsebészei úgy határoztak, hogy a szerződést nem írják alá, 2021. március 1-től a Hajdú-Bihar megyei traumatológiai ellátás megszűnik”

– írják levelükben a debreceni orvosok.

A kormány első módosítását végül novemberben a Magyar Orvosi Kamara javaslatára módosították, de még így is kérdéses, mi lesz a bevezetett pótlékok és bérkiegészítések sors például a traumatológiában. A debreceni orvosok levelükben azt teszik szóvá, hogy a munkaszerződés “nem tartalmazza a Magyar Traumatológus Társaság ajánlásának figyelembevételével a fix díjból származó juttatást”.

Ezen kívül azt is nehezményezik, hogy a szerződés “rögzíti az önként vállalt többletmunkáért járó díjazást az országos kórházi főigazgató utasításának megfelelően, ezzel szakmánk nem tud egyetérteni”.

A Kamara már korábban is kiemelte, hogy az “önként vállalt többletmunka” csak a nevében önkéntes, az valójában egy olyan kényszermegoldás, ami ellensúlyozni kívánja alulfinanszírozottságot és az orvoshiányt, hogy ezzel tudják megoldani például az ügyeleti ellátást.

A szerződés határidejének aláírása egyre közelebb, azonban sokan még mindig nem kapták kézhez az új munkaszerződést, így idejük sincs azt áttanulmányozni. Ha március 1-ig nem írják alá azt az egészségügyi dolgozók, megszűnik a jogviszonyuk, és mint a debreceni traumatológiai osztály, úgy bárhol, bármilyen ellátás könnyedén megszűnhet.

A Fidesz miatt a járvány kellős közepén omolhat össze az egészségügy!

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!