Gyanús kormányzati titkolózás az EU-n kívüli oltóanyagokkal kapcsolatban!

Szijjártó
Forrás: Szijjártó Péter/Facebook

Gulyás Gergely 2009-ben még ellenzékiként amellett kampányolt, hogy a kormány hozza nyilvánosságra a vakcinák és a gyógyszerek szállításával kapcsolatosan kötött szerződéseket, mivel fedezetüket a költségvetés, tehát közpénz biztosítja, így azok közérdekű adatnak minősülnek.

Korábbi követelésükkel megy most szembe a Fidesz, mivel hatalmas titkolózás övezi a kínai és orosz vakcinák beszerzését, a szerződéseket nem publikálták. Több tízmilliárdba kerülhetett a kínai oltóanyagok beszerzése, de a pontos összeget se Sinopharm, se az orosz Szputnyik esetében nem ismerhetjük meg, mert azt a kormány nem adja ki.

A 444.hu végül közérdekű adatigényléssel fordult a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz, hogy megismerhessük mindkét EU-n kívülről érkező koronavírus-oltóanyag szerződését. A lap végül a 15 napos határidő utolsó napján kapott választ a minisztériumtól.

Ebben közölték velük, hogy a szerződést nem tudják kiadni, mivel az ügyben nem a külügyminisztérium az adatkezelő szerv.

Tehát a külügy állítása szerint, annak ellenére, hogy a január 14-én megjelent kormányhatározatban a külgazdasági és külügyminisztert bízták meg azzal, hogy az unión kívülről oltóanyagot vásároljon, az orosz és kínai cégekkel kötött szerződéseket nem tőlük kell kikérni.

Ez azért is meglepő, mivel végig a külügyminisztérium kommunikált a vakcinabeszerzésekről, január 22-én Szijjártó Péter Moszkvában személyesen állapodott meg a Szputnyikról, melyről az egyeztetés után videót is közölt.

Január 29-én pedig a kínai oltóanyag szerződésének megkötése után, szintén Szijjártó volt az, aki elmondta, hogy már hosszú ideje tárgyaltak a Sinopharmmal, és, hogy 2,5 millió ember beoltásához szükséges 5 millió adagot vásároltak.

A portál hozzáteszi, hogy előfordulhat az is, hogy a külügy vagy a kormány alá tartozó valamelyik szervezet vagy cég az adatkezelő, de az is, hogy valamelyik másik minisztérium. Arra, hogy végül honnan kell kikérni a szerződéseket, a külügyminisztérium még nem válaszolt.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!