Szégyenletes színjáték a parlamentben – már a saját szavazatuk sem számít

Fotó: AFP

Egy hete még úgy látszott, hogy a Fidesz a választási törvény módosítása kapcsán hajlandó befogadni egy olyan ellenzéki módosító indítványt, amely a körzethatárok -törvényileg kötelező- rendezését oldalná meg. Most viszont osztottak-szoroztak, aminek az lett az eredmény, hogy mindez hátrányosan érintené a Fideszt, ezért marad minden a régiben, még ha törvénysértő is az egész.

A múlt héten az Országgyűlés Törvényalkotási bizottságában a fideszes többség is egyetértett Szabó Tímea javaslatával, ami a pest megyei választókörzeti határokra vonatkozott. A népesség megváltozása miatt a körzeti határokat módosítani kell az érvényes törvények szerint, amit a választások előtt másfél évvel meg kell tenni. Pálffy Ilona, az OVI előző elnöke még ki is dolgozott erre egy javaslatot, amire alapozva a Párbeszéd politikusa most benyújtotta a 10 pest megyei körzet határára vonatkozó javaslatát.

Ám az érintett fideszes képviselők (Tuzson Bence,Hadházy Sándor) elkezdtek számolgatni, és rájöttek, hogy

ez a módosítás veszélyezteti a 2022-es győzelmüket!

Igaz, Tuzson már 2018-ban sem nyert volna egy maihoz hasonló összefogás esetén, míg Hadházy széke is inogni kezdett tavaly, amikor Szentendrét elvesztette a Fidesz. Ezért váratlanul külön szavazást kértek a parlamentben a javaslatról, aminek a segítségével el is kaszálták azt. A Törvényalkotási Bizottság múlt heti pozitív döntése után több kormánypárti képviselő is azt nyilatkozta, hogy „szakszerűnek találták” a Párbeszéd módosítását, ezért támogatták azt. Mára viszont kiderült, hogy

a hatalom megtartása fontosabb, mint a törvények betartása,

és a szakszerűséget megelőzi a hatalmi politika. Folyosói pletykák alapján az ellenzéki javaslat elfogadásától azt is remélték, hogy így esetleg az ellenzék támogatja majd a parlamentben az egész választójogi törvény módosítást, ami jót tett volna Orbán európai, utóbbi időben igancsak megtépázott hírének.

Váratlan fordulat a választási törvény kapcsán – visszavonulót fúj a Fidesz

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!