Megszületett a hivatalos döntés: Biden az USA következő elnöke

Biden

Az Egyesült Államok 50 államában és a fővárosban, Washingtonban összegyűlt elektori testület megerősítette Joi Biden győzelmét, így hivatalosan is ő lett az USA következő elnöke.

AZ USA választási szabályai szerint nem az dönti el a győzelmet, hogy összesen melyik jelölt hány voksot kapott, hanem a tagállamokban megszerzett elektori szavazatok. Biden 7 millió vokssal kapott többet, mint Trump, de ettől függetlenül még el is bukhatta volna az elnökválasztást, ha nem szerezi meg közben az államokban a megválasztásához szükséges elektori szavazatokat.

Az elektori választás általában már csak formalitás az amerikai elnökválasztáson, de idén azért kapott kiemelt jelentőséget, mert Donald Trump nem volt hajlandó elismerni vereségét, széleskörű csalásokra hivatkozott, bár sem ő, sem az ügyvédjei nem tudták bizonyítani állításait.

Mégy évvel ezelőtt Trump a mostanival megegyező arányban győzte le Hillary Clintont, amit akkor földcsuszamlásszerű győzelemnek nevezett. Erre is célzott hétfőn este Joe  Biden, mikor azt mondta, hogy „tiszteletteljesen azt javasolja” Trumpnak, hogy ismerje el vereségét.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!