Megfutamodik Orbán – lassan kezd kihátrálni a vétóból

Orbán

Tegnap Orbán Viktor minden előzetes bejelentés nélkül váratlanul Varsóba repült, a katonai repülőtérről egyenesen egy találkozóra ment Jarosław Kaczyńskivel, a PiS elnökével és Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel. A találkozó célja szinte teljesen bizonyos, hogy az EU költségvetési vétójával kapcsolatos egyeztetés.

Lengyelországban egy törékeny kolalíció kormányoz, és a kormányzó párttokat is megosztja a vétó kérdése. Nemrég a lengyel miniszterelnök-helyettes jelentette ki, hogy kormányuk eláll a vétótól, majd másnap a kormányfő újra megerősítette, hogy fenntartják a vétóval kapcsolatos álláspontjukat. A lengyel kormány válságban lehet a kérdés miatt, erről tanúskodik, hogy a találkozóra meghívták a a lengyel koalíciós pártok vezetőit is, Jarosław Gowint és Zbigniew Ziobrót. Ez nem meglepő, hiszen a költségvetés és a segélyalap hiányában óriás veszteségek érnék Lengyelországot.

Orbán Viktor a találkozó után a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak adott interjújában, arról beszélt, hogy a néhány héttel vagy nappal ezelőtti állásponthoz képest

közeledett az EU és a magyar-lenygel álláspont,

és jó esélye van Magyarországnak és Lengyelországnak a “győzelemre” az európai uniós költségvetési vitában. Ezután Orbán a lengyel médiának is megismételte azt a hazugságot, hogy az EU szándéka a jogállami szabályozással, hogy pénzügyi szankciókat akar kiszabni például azért, mert valamelyik tagállam nem követi az európai irányvonalat gender- vagy migrációs ügyekben. Csakhogy Orbán ezen állítása

egy orbitális hazugság,

hiszen a jelenlegi tervezet az EU költségvetésével kapcsolatos kérdésekben követeli meg a jogállami mechanizmusok meglétét, magyarán, nem akarja engedni, hogy pofátlanul ellopják a támogatásként adott összegek nagyrészét. Orbán elkezdte azt a kommunikációs vonalat beindítani, hogy az a tény, hogy csak a költségvetési kérdésekben vizsgálják a jogállami kérdéseket, az ő érdeme, miközben már nyáron megállapodás született erről, melyet meg is szövegeztek.

Ráadásul, Ursula von der Leyen már ezt az Eu parlament előtt is leszögezte jóval korábban, de Orbán mintha meg sem hallotta volna, csak fújja a saját hülyeségét továbbra is:

Légből kapott baromságokkal érvel Orbán: Ursula von der Leyen helyretette a miniszterelnököt

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!