Orbán ettől kiborul! Volt minisztere kommunistázza!

„A kommunista országok kiabálták mindig azt, hogy a belügyeinkbe nem lehet beavatkozni” – állítja az első Orbán-kormány külügyminisztere. Jeszenszky Géza a Magyar Narancsnak részletesen kifejtette, mi az, amiben Orbán nem mond igazat.

Jeszenszky Géza szerint Orbán Viktor több szempontból is félhet a jogállamiság számonkérésétől. Magyarországon ugyanis a választások eredménye és az Országgyűlés összetétele már nem tükrözi pontosan a népakaratot, és ez nehezen egyeztethető össze a demokratikus értékekkel. A volt fideszes külügyminiszter állítja: az Alaptörvény kilencedik módosítása általános megütközést kelt külföldön. „A parlament kontrolláló funkciója nem létezik,

a kétharmados többség működése a kommunista időszak parlamentjére emlékeztet”

– mondta ki Jeszenszky, hozzátéve: Orbán Viktor, ha akarna, változtathatna a kormányzása gyakorlatán, és akkor nem kellene félnie az új uniós szankcióktól. De a kilencedik alkotmánymódosítás egyértelművé tette: a kormány ahelyett, hogy a jobbik arcát mutatná, még provokálja is az Európai Uniót. Orbán egykori külügyminisztere szerint a rendszerváltozással arról is döntöttünk, hogy az emberi jogok kérdése, a demokrácia alapelveinek érvényesülése nem lehet belügy.

„Nem a szuverenitásunkról van szó, semmifajta nemzeti érdek nem forog itt kockán.”

Nem érdeke Magyarországnak, hogy ebben az országban demokrácia legyen? Hogy ne fordulhasson elő korrupció az EU-s pénzek felhasználásánál? – tette fel a kérdéseket Jeszenszky.

Szerinte éppen az a mechanizmus és az a költségvetés mozdítaná elő a nemzeti érdeket és az európai összérdeket is, amit az unió előterjesztett. „Itt vagyunk a járvány kellős közepén, a gazdasági segítség elengedhetetlen lenne, pontosan erre szolgál az EU tervezett, rendkívül kedvező kamatozású hitelcsomagja.

Ha nem akarunk segíteni a munkájukat vesztett embereken, az összeomlás határán egyensúlyozó vállalatokon, akkor persze nem kell felvennünk ezt a hitelt.

De megteheti ezt ez az ország? Aligha, ezért én még mindig remélem, hogy az ijesztgetés vége az lesz, hogy a vétó elmarad, anélkül, hogy a jogállamisági mechanizmus kérdésében az unió érdemi engedményt tenne.”

Jeszenszky Géza szerint a magyar lakosságnak azt kell megértenie és kifejeznie, hogy a vétó csak a kormány rövid távú politikai érdeket szolgálja, és ezt kárt okoz az országnak. És bár tüntetni most nem lehet, de a kormány különböző felmérésekkel folyamatosan figyeli a közhangulatot.

„Ha a felháborodás általános lesz, az a miniszterelnököt is jobb belátásra bírhatja.”

Orbán volt külügyminiszterének szavai arról árulkodnak, hogy egyre több fideszes fordul szembe a kormányfővel. Ahhoz pedig, hogy ez a közhangulat még jobban elterjedjen, arra lenne szükség, hogy erről minél többen tudjanak…

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!