Végleg lenyomják Orbánt? – Valami készül Brüsszelben!

Orbán

A múlt hét óta attól hangos Európa, hogy Orbán lengyel kollégájával együtt az EU eddigi legnagyobb válságába sodorta a közösséget azzal a fenyegetéssel, hogy vétót emelnek a következő hét éves költségvetés ellen. Több megoldás látszódott körvonalazódni, de a német külügyminiszter,  Heiko Maas nyilatkozata közeli megállapodást sejtet.

A tárgyalások utolsó fázisában vagyunk, és biztos vagyok benne, hogy napokon belül sikerül megállapodni az uniós költségvetési és a jogállamisági vitákban – jelezte minden konkrétum nélkül kedden délelőtt a külügyminiszter a Reuters tudósítása szerint.

A kijelentés azért is lényeges, mert az unió soros elnökségét Németország adja, és Angela Merkel kancellár kapta a feladatot, hogy egyeztessen a két vétóra készülő kormány vezetőjével, így lehet Heiko Maas már olyan információk birtokában van, amiket még nem hoztak nyilvánosságra.

Eddig is volt egy olyan irányvonal, hogy Magyarország és Lengyelország teljes megkerülésével hozzanak döntést a segélyalapot illetően. Sven Giedgold zöld képviselő azt javasolta, hogy a koronavírus-segélyalapot egyszerűen az uniós szerződésekben előirányzott „megerősített együttműködés” keretében intézzék el. Ez egy jelenleg is működő mechanizmusa az EU-nak, melyben kilenc, vagy több tagállam tud szűkebb körben végrehajtani egyes projekteket. Ehhez csak a miniszterek tanácsának minősített többségű hozzájárulása szükséges, tehát Orbán nem tudja megakadályozni a döntést.

Azonban ez a megoldás még mindig nyitva hagyja a költségvetés kérdését, amiben teljes egyetértés szükséges. Azonban a külügyminiszter egészen egyértelműen fogalmazott: “a tárgyalások utolsó fázisában vagyunk, amelyek nem könnyűek, mindannyian tudjuk. De abszolút biztos vagyok benne, hogy

döntéseket tudunk hozni a következő napokban az uniós költségvetés és a helyreállítási alap kapcsán is

és így képesek leszünk folyósítani a pénzeket.” Ezek a szavak arra utalnak, hogy a várt, hetekig tartó egyeztetési folyamat mégsem lesz, mert előbb fognak megoldást találni. Azt, hogy Orbánéknak tudtak adni egy visszautasíthatatlan ajánlatot, vagy megtalálták annak a módját, hogy teljesen eljelentéktelenítsék őket, nem tudni, de napokon belül kiderül.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!