Pár órával a rendkívüli jogrend megszavazása után Orbán nekiesett az Alaptörvénynek

Alig néhány óra telt el azután, hogy az ellenzék támogatásával az Országgyűlés megszavazta a rendkívüli felhatalmazást a kormánynak, az máris törvénytervezetet nyújtott be az Alaptörvény több ponton történő megváltoztatására – írja a telex.hu.

A parlament honlapján elérhető tervezet két módosítást is tartalmaz a családfelfogást, gyermeknevelést illetően. Egyfelől belekerülne az Alaptörvénybe (a XVI. cikk (1)-be), hogy

“Magyarország védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát, és biztosítja a hazánk alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést.”

Egy másik passzusba pedig (az L) cikk (1)-be) bekerülne az, hogy

“Az anya nő, az apa férfi.”

A kormány az alábbi szöveggel indokolta a módosítást:

“Az Alaptörvény kifejezetten a gyermekek jogaként rögzítette eddig is a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemre és gondoskodásra való jogot. Az Alaptörvény e rendelkezése alapján az államra intézményvédelmi kötelezettség hárul, vagyis az alkotmányozónak olyan jogszabályi környezetet és intézményrendszert megalapozó szabályokat kell kialakítania, amely garantálja a gyermek születésétől fogva megváltoztathatatlanul fennálló önazonosságának megőrzését, illetve megóvását.

A nyugati világban tapasztalható új, modern ideológiai folyamatok – melyek a férfi és női nem teremtettsége iránt ébreszt kétségeket – azonban veszélyeztetik a gyermekek Alaptörvényben foglalt egészséges fejlődéshez való jogát. Ahhoz, hogy garantálható legyen a gyermekeknek ez a külön nevesített joga, biztosítani szükséges a gyermek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát, amelyet az államnak a rendelkezésére álló összes eszközzel meg kell védenie. A születési nem adottság, amelyet megváltoztatni nem lehet: az emberek férfinak vagy nőnek születnek. Az emberi méltósághoz pedig így az is hozzátartozik, hogy minden gyermeknek joga van a születési nemének megfelelő önazonossághoz, melynek része, hogy védelmet élvezzen a testi-lelki integritása ellen ható szellemi vagy biológiai beavatkozásokkal szemben.

A Javaslat a fentiekhez illeszkedve biztosítja a gyermekek számára Magyarország alkotmányos identitásán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést, egyértelmű alapokat teremtve ahhoz, hogy a felnövekvő nemzedék valamennyi tagja Magyarország magyar identitását, szuverenitását, a kereszténység nemzetmegtartó szerepét megismerhesse és megóvhassa”.

A következő módosítás pedig így szólt:

“Az alkotmányozó a Nemzeti Hitvallásban rögzítettekkel összhangban egyértelműen kiemeli, hogy melyek azok a jogrendszert átható értékek, amelyek tiszteletben tartása a felnövekvő és az eljövendő generációknak a lehető legteljesebb méltóságban leélt élet lehetőségét biztosítják. Ennek részeként szükséges a családi élettel, illetve a gyermekek nevelkedésével összefüggésben rögzíteni a születési nem természetes, megváltoztathatatlan adottságán alapuló felfogást, amely szerint az anya nő, az apa pedig férfi.”

Az utóbbi években a TAO-támogatások kapcsán vitákat kiváltó “közpénz” meghatározása kapcsán az alábbi módosítással élnének:

“Közpénz az állam bevétele, kiadása és követelése.”

Az indokolás szerint “a javaslat meghatározza a közpénz fogalmát annak érdekében, hogy az alkotmányos szervek gyakorlatában megjelent eltérő helyett egységes gyakorlat alakulhasson ki. A Javaslat egyértelműen, világosan és az állami működés egészét átfogóan definiálja a közpénz fogalmát, mely az átlátható közpénz felhasználás garanciája. A meghatározással a fogalom valamennyi alkotmányos, állami és önkormányzati szervre, állami és önkormányzati intézményre kiterjed.

A módosítás része lenne emellett az is, hogy a “közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány létrehozásáról, működéséről, megszüntetéséről, valamint közfeladata ellátásáról sarkalatos törvény rendelkezik.”

Ilyen alapítványok jelenleg főként a felsőoktatásban működnek, pl. a Corvinuson, az SZFE-n, de ilyen az egyre terjeszkedő MCC fenntartói modellje is.

A módosítás szűkítené továbbá a különleges jogrendek fajtáit: ha elfogadják, a jövőben csak hadiállapot, szükségállapot és veszélyhelyzet létezne. Jelenleg ezekből hatféle van: a rendkívüli állapot, a szükségállapot, a megelőző védelmi helyzet, a terrorvészhelyzet, a váratlan támadás és a veszélyhelyzet.

Bővebben a törvényterv részleteiről ITT olvashatnak.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!