Gyerekek fertőződhetnek meg Orbán tanácsadója miatt!

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor tanácsadója egy olyan konkrét orrspray-t javasol a koronavírus-fertőzés megelőzésére gyerekeknek, ami erre nem jó! Hegedűs Zsuzsa körlevélben terjeszti a hamis információt a hátrányos helyzetű települések iskoláinak. Egy szakember szerint mindez „hajmeresztő”.

A döbbenetes hírre a Telex figyelt fel a gyógyszerészettel foglalkozó Pirulakalauz.hu oldalán. Ez arról szólt, hogy Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki tanácsadó körlevelet írt a hátrányos helyzetű települések iskoláinak arról, hogy egy külföldi licenc alapján Magyarországon gyártott készítmény hatásos lehet a koronavírus megelőzésében, illetve „4 órán keresztül biztosítja, hogy orron át a vírus ne jusson be a szervezetbe”.

Csakhogy ebből semmi sem igaz!

Bár Hegedűs szerint az azelasztin nevű hatóanyag hasznát a vakcina kidolgozásáért felelős magyarországi kutatócsoport vezetője, Jakab Ferenc virológus professzor is elismerte, a helyzet az, hogy ezt a megállapítást nem a megelőzésben, hanem a már kifejlődött betegség kezelése kapcsán tették! Az pedig semmi sem támasztja alá, hogy a hatóanyag négy órán át megakadályozná, hogy a vírus bejusson a szervezetbe! Márpedig

ha megelőzésre használnak egy olyan szert, ami arra nem alkalmas, az veszélybe sodorja az embereket!

Az orrspray használata ugyanis hamis biztonságérzetet ad, és ezzel növeli a megfertőződés kockázatát! A Telex megkeresésére Hegedűs Zsuzsa némileg finomított a mondandóján: „Senkinek nem ajánlottam, hanem kértem, hogy tájékoztassák a szülőket, az intézményvezetőket, a lakosságot ennek a már generikus áron forgalmazott orrspraynek a létezéséről, amely viszonylag magas védettséget nyújt néhány órán keresztül a vírusfertőzés, illetve továbbfertőzés veszélyétől.” A miniszterelnöki főtanácsadó elmondása szerint a konkrét orrspray, illetve az abban lévő azelasztin-hidroklorid védőhatásáról dr. Rácz Jenő tájékoztatta, aki tanácsadóként dolgozik a titkárságán.

Bár a megtévesztő tájékoztatás hírére eddig sem az illetékes minisztérium, sem pedig az Operatív Törzs nem reagált,  Csupor Dezső, a Magyar Gyógyszertudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke szerint

hajmeresztő egy olyan levél terjesztése, amely „egy gyógyszer nem engedélyezett célú felhasználására buzdít kisiskolások körében”.

A szakember a Telexnek elmondta: aki a levelet írta, valószínűleg nincs tudatában annak, hogy milyen felelőtlenséget vállal a levél terjesztésével.

„Akik ilyen levelet írnak, azt is végiggondolhatnák, hogy a közbizalmat sem igazán építi, ha a szülők a gyermekek gyógykezeléséről az információkat az iskolákon keresztül a tanároktól kapják meg – az ilyen információk normál esetben a szakemberektől jutnak el az érintettekhez.”

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!