Ide vezetett a gátlástalan lopás – Orbánék miatt hátrányból indulunk!

Az Európai Bizottság hatalmas erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy 2030-ig 55 százalékkal csökkenjen az üvegházhatású gázok kibocsátása az unióban. Ennek a célnak az eléréséhez pedig összesen 1800 milliárd eurós keret áll a tagországok rendelkezésére, amit körültekintően osztanak szét.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság zöld átmenetért felelős alelnöke adott interjút a HVG-nek, melyben arról beszélt, hogy szerinte a kitűzött cél elérése nehéz lesz, de nem kivitelezhetetlen.

Megemlítette, hogy több ország is nehezményezte az átalakítások miatt rájuk háruló áldozatokat, ilyen például Magyarország is. Az alelnök azonban úgy véli, “a semmittevés ára sokkal magasabb, mint a cselekvésé”, itt pedig az érezhető szélsőséges időjárásra utalt, a szárazságokra, erdőtüzekre, melyeket már ma is el kell viselnünk.

Timmermans kiemelte, hogy Karácsony Gergely főpolgármesterrel is egyeztetett arról, hogy miként lehetne karbonsemlegessé tenni a budapesti tömegközlekedést, ami a háztartási energiafogyasztás fenntarthatóvá tétele mellett a másik legfontosabb cél.

Mivel az Európai Bizottság nem szól bele, hogy a tagországok milyen módon kívánják elérni a kitűzött célt, így az alelnök nem foglal állást Magyarország atomenergiai beruházásai kapcsán, azonban úgy látja, fenntarthatósági és költséghatékonysági szempontból is lennének jobb technológiák.

Az EU következő hét évére összesen 1800 milliárd eurós keret áll a dekarbonizációs cél elérésére, melyet a tagországok fejlesztési tervei alapján osztanak szét.

Timmermans azonban kiemelte, ha valamelyik ország nem megfelelően költi el a rendelkezésére bocsátott összeget, akkor ellenük az OLAF és a Bizottság is felléphet!

Hazánk már eleve hátrányból indul, megbélyegeztek minket, mivel folyamatosan vizsgálódnak azután, hogy miként költötte el az Orbán-kormány az uniós forrásokat, az EB alelnök pedig kijelentette:

“ha pedig megnézi az OLAF jelentéseit, látja, van okunk arra, hogy óvatosak legyünk – különösen Magyarország esetében”.

Frans Timmermans korábban jogállamiságért felelős EB-biztosa volt, aki szerint mostani feladata könnyebb, mivel a klímaváltozás elleni harc céljaival minden tagország egyetért, egyedül csak a módszerekről folyik a vita.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!