Földrablás Fidesz módra – erőszakkal veszi el az állam a termőföldeket

Szijjarto
Szijjártó Péter és Plachy László Kazincbarcikán Fotó: Borsos Matyas/KKM/Szijjártó Péter/Facebook

Egyelőre a karhatalom még nem száll ki, de a legvége fizikai erőszak is lehet, ha a tulajdonos nem fogadja el, hogy  az állam segítségével szerzik meg a földjét.

Használhatnánk nagyon erős kifejezéseket arra, ami jelenleg is történik, de a legjellemzőbb szó sajnos mégis csak az, hogy MEGSZOKOTT. Ugyanis már teljesen a hétköznapjaink része, hogy ha valamelyik NER lovagnak megtetszik valaki tulajdona, és ha nem tudja megszerezni szép szóval, pénzzel, akkor megszerzi állami segítséggel.

Ez történt, amikor az egy földtulajdonost megkeresett egy Plachy László által vezetett cég, hogy megvásárolná a Putnok melletti 34 hektáros területét. A tulajdonos erre nemet mondott. Egyrészt, mert biogazdálkodásra bérbe volt adva, a bérlő pedig bukta volna az ökológiai gazdálkodásra kapott uniós támogatást, amit -joggal- rajta hajtott volna be. Másrészt, a bérleti szerződés lejárta után a család szeretett volna rajta gazdálkodni.

Már azt hitte, lecsengett a történet, amikor augusztus végén kézhez kapott egy határozatot, amiben

egy ismeretlen cég kérésére a területet kivonták a művelés alól!

Ez a cég a NES Energy Zrt. volt, amelynek ugyanaz a Plachy László a vezetője, mint annak a cégnek, amelynek ajánlatát pár hónappal korábban visszautasította. A földhivatali határozatból az is kiderül, hogy engedélyezik „a termőföldek más célú hasznosítását nagy teljesítményű napelemes erőmű céljából”. 

Mindez nem volt elég, a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a projektet, és a cég kérésére 18 településen összesen 229 helyrajzi számot minősített beruházási célterületté. Ezután nem marad más választás, mint

elfogadni a vételi ajánlatot, vagy jön a kisajátítás.

Ugye azon senki nem lepődik meg, hogy Plachynak jó kormányzati kapcsolatai vannak, tavaly ősszel Palkovics Lászlóval villogott Ózdon, nemrég pedig maga Szijjártó Péter adott át 282 millió forintnyi támogatást egy másik cégének, a Green Plan Energy napelemes szerkezeteket gyártó üzemének.

A történet nem egyedi, 1000 hektár érintett a projektben, és legalább 10 olyan tulajdonos van, aki hasonló módon járt. A 444.hu cikkében teljes egészében megismerkedhetnek a földrablás részleteivel.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!