Az EU balekjai lettünk – Elképesztően rossz üzletet kötött a magyar állam

Fotó: Ronald Zak/PA

Mint ismeretes, a magyar állam jócskán túlbiztosította magát lélegeztetőgépek terén. Orbán Viktor a koronavírus-járvány magyarországi kitörésekor azt állította, hogy 8000 gép szükséges ahhoz, hogy biztosan minden fertőzöttet megfelelően el tudjanak látni. Ehhez képest a kormány végül duplázott és 16 ezer gépet vásárolt rekord magas összegért.

A kormánypártiak ezt azzal magyarázták, hogy az egészségügyi eszközök piacán hatalmas versengés alakult ki a lélegeztetőgépek beszerzése iránt. A 444.hu cikke szerint a külügyminisztérium egyik államtitkára pedig még azt is kijelentette, hogy “ha valaki többet akart venni, akkor többet kellett fizetnie” az ilyen eszközökért.

Ez azonban nem igaz!

A kereskedelmi adatokból kiderült, hogy a nálunk jóval több eszközt vásárló európai országok sokkal kedvezőbb árat tudtak kialkudni, mint a magyar kormány.

A Kínából érkező lélegeztetőgépek kilogrammonkénti egységárát figyelembe véve látni, hogy áprilisban Olaszországnál több mint tízszer, Németországnál pedig ötvenszer magasabb árat kellett fizetnünk.

Az első diagram megmutatja, hogy március és június között Magyarország költötte a legtöbbet a Kínából érkező lélegeztetőgépek importjára az Európai Unió összes tagállama közül.

Ez pedig azt mutatja, hogy hiába költöttük a legtöbbet az EU-ban, nem hozzánk érkezett a legtöbb eszköz.

Jól látható, hogy míg Németországba és Hollandiába is több lélegeztetőgép érkezett mint hazánkba, ők valahogy mégis jelentősen kevesebbet kellett hogy fizessenek a gépekért.

A német beszerzés össztömege 1014,3 tonna, majdnem kétszer nagyobb a magyar mennyiségnél ami 567,5 tonna, mégis csak a magyar ár tizedét fizették, 30,7 millió eurót. A hollandok is sikeresebb üzletet kötöttek, ők is nagyobb össztömegű eszközt szereztek be, azonban a magyar ár harmincadát, 13,7 millió eurót fizettek ki.

Ha mindent egybevetve nézünk, akkor ebből az következik, hogy az egész Európai Unióban Magyarország kötötte a legrosszabb üzletet!

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!