Meghátrált a kormány – Teljesen elvetették a nagy felháborodást keltett ötletet!

Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

Gulyás Gergely jelentette be a csütörtöki kormányinfón, hogy a kormány teljesen elengedte a Hajógyári-szigetre tervezett beruházásokat, így az árvízvédelmi gátépítést, és az egyéb más beruházásokat is, ezzel pedig megmenekült nagyjából 1000 fa, melyeket ki akartak vágni!

A kormány korábbi terve, egy fakivágásokkal járó hatalmas beruházást lett volna a szigeten, mellyel szerintük, sokkal szebb és rendezettebb lett volna a terület.

A sziget Árpád hídhoz közel eső része, ahol az egykori hajógyár épületei, valamint az ókori római helytartói palota romjai találhatóak, állami tulajdonban vannak, míg a nagyobbik része, az északi, parkos-játszóteres terület, a fővárosé és a III. kerületé.
A kormány terve az volt, hogy a hajógyári épületeket közösségi térré alakítják, a romokat feltárják és szabadtéri múzeumot hoznak létre, illetve a Duna főágának partja mentén pedig egy új kajak-kenu központot építenek.

A terv része volt, hogy a szigetet, ami teljes egészében hullámtér, és amit csak a legnagyobb árvizek képesek elönteni, árvízvédelmi gáttal látják el

– közölte a 444.hu.

A tervezet elleni tiltakozást végül az váltotta ki, hogy nemcsak a megvédendő északi részen található épületeket zárták volna körbe gáttal, hanem az egész szigetet, így olyan részeket is, ahol semmilyen létesítmény és megvédendő ingatlan nem található.

Ezzel a tervezettel pedig a partmenti erdő jelentős részét ki kellett volna vágni, illetve a természetes partszakaszt kőszórással alakították volna át.
Az ötlet ellen a környezetvédők mellett tiltakozott az ellenzéki vezetésű Főváros és Óbuda önkormányzata, de még a III. kerület korábbi fideszes polgármestere is!

A több hónapos küzdelem végül meghozta a várt eredményt: a kormány elvetette az ötletet, hogy gáttal zárják körbe a szigetet!

Ezzel a döntéssel azonban a kormány a többi tervezett épületeket sem húzza fel. Gulyás Gergely kiemelte, a kajak-kenu-központ Hajógyári-szigeten történő felépítését ugyan elvetették, de lehetséges helyszínnek a Velencei tavat említette.

A kormány döntése azért is meglepő, mert a tiltakozások nem a kajak-kenu központra vagy a szabadtéri múzeumra irányultak, hanem egyedül a fakivágásokkal járó árvízvédelmi gát ellen. Ráadásul a sziget átalakítására irányuló tervek között olyan is szerepelt, ami nem az egészet vette volna körbe gáttal, hanem csak a déli részt, ahol ezek a létesítmények helyezkednek el.

Végül így, hogy nem lehet az egész szigetet feltúrni és átalakítani, a kormány inkább letett az egész tervről.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!