Kiderült, hányan hagyták ott az Indexet az összeomlás óta

Pénteki összeomlásáig az Index egyértelműen piacvezetőnek számított az online hírportálok piacán, olvasottságban csak a 24.hu és a kormánypárti Origo tudta felvenni vele a versenyt (nem is véletlen, hogy a 24.hu tulajdonosa ellen az utóbbi hetekben lejáratókampányt indított a kormánysajtó). Nagy kérdés volt emiatt a szerkesztőség felállásakor, hogy lesz-e változás, és ha igen, pontosan mekkora az Index olvasottságában.

A DKT elsődleges adatai már egy kicsit közelebb visznek ennek az eldöntéséhez. Az adatok koraiak ugyan, sok még bennük a bizonytalanság, nem tudni pl., hogy az elmúlt napok változásaiban mekkora szerepe volt a hétvégének, vagy a július végére újra beköszöntő nyári időnek, a trend azonban már most világosnak látszik: a bedőlő Index eddigi fix napi 1 millió valós olvasói tábora

szombatra 880 ezerre, vasárnapra pedig 736 ezerre csökkent.

index 1
Forrás: Jámbor András – Facebook

A lap látogatottsága jelenleg valahol az Origo szintjén áll, a 24.hu pedig már átvette tőle a piacvezetői pozíciót. Ami egyelőre viszont nem teljesen világos, hogy a portált elhagyó olvasók a sajtó mely pontjaira dezertálhattak. A nagyobb hazai híroldalak látogatottságában szembeszökő változás nem állt be (egyedül a 444 és az utóbbi egy napban a 24.hu látszik profitálni az Index bedőléséből), ami arra is utalhat, hogy az Index olvasóinak szétszéledése

általánosan is csökkenthette a magyar sajtó olvasottságát.

Ez rendkívül rossz hír lenne Magyarországnak, ahhoz ugyanis, hogy egy ország jól működjön, elengedhetetlen, hogy az állampolgárok minél tájékozottabbak legyenek az ország ügyeit illetően. Ha az Index-tábor többségében felhagy a napi sajtó olvasásával, az hatalmas veszteség lehet az ország nyilvánossága szempontjából.

A friss adatsor, pl. amit Jámbor András, a Mérce alapító-főszerkesztője rakott ki a Facebook-oldalára, azt mutatják, hogy jelentősebb változás az utóbbi egy napban csak a 24.hu olvasottságában állt be (átlag 850-900 ezerről egymillió köré emelkedett). Ez és a 444 hétvégi megugrása az átlag 350-400 ezres olvasóról stabil félmillió napi olvasóra akár arra is utalhat, hogy a dezertáló Index-olvasók a 24.hu-t, mellette pedig a 444-et, és kisebb mértékben a hvg.hu-t választhatták alternatív hírforrásként. Jámbor az Index-botrány legfontosabb állomásait is bejelölte a frissített grafikonján, ebből is kiolvashatók az utóbbi napok átrendeződései.

FB IMG 1596028258663
Fotó: Jámbor András – Facebook
Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!