Kellemetlen videót találtak: ezt gondolta az Index-főnök hat évvel ezelőtt

Tóth Csaba, a Mérce szerkesztője talált meg egy 2014-es felvételt, amin Bodolai László, az Indexet tulajdonló alapítvány vezetője beszélget Gerényi Gáborral. Bodolai a felvétel idején az Index ügyvédje volt, vezető pozícióval nem rendelkezett. Gerényi 1999-ben társalapítója és társtulajdonosa volt az Indexnek, onnan 2012-ben szállt ki, utolsóként az alapítók közül.

“A politikusoknak békén kell hagyni a sajtót. Pont.”

– mondja Gerényi a videóban, aki egyébként az Index szétesésének az elindulásában szerepet játszó, a szerkesztőséget furcsa érvek mentén szétszedni kívánó tervvel állt elő, melynek a vége az Index gyakorlati megszűnése lett. A felvétel abban az időben készült, amikor a kormányzati kisgömböc éppen az Origót darálta be.

Bodolai akkor ezt mondja a beszélgetésben:

„Szerintem ami újszerű ebben az origós történetben,

az újságíróknak a méltósága, az, hogy a szerkesztőség nagy része felállt, és azt mondták, ők ilyen körülmények között nem csinálják.

Bármi vezetett ide, akár a Lázár Jánosról szóló cikkek, akár egy hosszabb folyamat miatt történt ez a leváltás, őket nem kérdezték meg, a szerkesztőség szabadságába úgy nyúltak bele, hogy a sajtótörvény se engedi. Hát ebbe belenyúltak, lehet ezt másképpen is kommunikálni, de hát ez történt. Azért komolyabb szerkesztőségeknél általában úgy szokott történni, hogy a szerkesztőség választja a főszerkesztőt, a szerkesztőség tagjai szavazzák meg.”

Pár nappal ezelőtt azonban pont Bodolai volt az, aki kirúgta mondvacsinált indokkal Dull Szabolcs főszerkesztőt, aki egyébként 2014-ig az Origo újságírója volt, és a főszerkesztőjük kirúgásakor az elsők között állt fel.

Így rendezi el a sors a tetteinket, kinek-kinek érdeme szerint. Vagy mondhatjuk úgy is, a fagyi visszanyalt.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!