Pénzt ajánlottak az Index eltávolított főszerkesztőjének, ha tartja a száját

Forrás: 444

Fidesz-demokrácia működésben.

Mint mi is megírtuk, alig néhány nappal azután, hogy Orbán Viktor arról fogadkozott Brüsszelben, hogy aki nem tartja tiszteletben a jogállami értékeket, annak távoznia kellene az EU-ból, váratlanul elbocsátották Magyarország legolvasottabb független hírportáljának, az Indexnek a főszerkesztőjét. A 444 hozzájutott egy videóhoz, amiben Dull Szabolcs arról mesél a kollégáinak, hogy a felmondása átnyújtásakor

egy pénzösszeget is felajánlottak neki, amennyiben tartja a száját.

Dull azt mondta, ezt nem fogadta el, amit a kiadó közleménye is megerősített. A volt főszerkesztő ehhez hozzátette, hogy

“Ne hallgassunk!”

Dull szerint ő eddig tudta útját állni annak a külső hatásnak, amiről mindnyájuk pontosan tudja, hogy az Index függetlenségének felszámolása a cél. Arra kérte a kollégáit, hogy mostantól ahhoz a Tóth-Szenesi Attilához forduljanak segítségért, aki vezető szerkesztő pozícióban lesz a lapnál.

A munkatársak is kiadtak egy közleményt Dull kirúgásával kapcsolatban. A döntést elfogadhatatlannak nevezték, és azt írták, évek óta két dolgot tartottak az Index független működése feltételének, hogy se a tartalomba, se a szerkesztőség összetételébe ne avatkozzanak be kívülről. Ez utóbbi a főszerkesztő eltávolításával sérült.

A közlemény szerint Bodolai László arra hivatkozik, hogy Dullt azért menesztették, mert “nem volt módja kontrollálni vagy megállítani a piaci helyzetet kedvezőtlenül befolyásoló belső folyamatokat”. Amiről Bodolai beszél, írta a szerkesztőség, az Indamedia által felkért tanácsadóknak az Index átalakításáról szóló koncepciójának kiszivárgása, majd ennek következtében az Index függetlenség-barométerének átállítása, ami egy hónapja történt. Azóta a szerkesztőség következetesen kiállt a főszerkesztő mellett. Az egyetlen dolog, amit Dull Szabolcs nem tudott kontrollálni, írták, az a megszorításokkal fenyegető zsarolási folyamat volt, mellyel Bodolai László a mutató visszaállítását próbálta kikényszeríteni.

“Dullt valójában azért kellett meneszteni, mert világossá tette, hogy nem enged a zsarolásnak”

– fogalmaztak.

Hozzátették, a főszerkesztő menesztése „egyértelmű beavatkozás a szerkesztőség összetételébe, és nem tudjuk másnak tekinteni, mint nyílt nyomásgyakorlási kísérletnek, ami a független szerkesztőségi munka ellehetetlenülését fogja eredményezni”.

Kapcsolódó hír:

Most érkezett: kirúgták az Index főszerkesztőjét

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!