Sokkolóan fiatalon meghalt a magyar olimpiai legenda! Megszólalt a családja

Sokadik olvasásra is felfoghatatlan a hír: csütörtök hajnalban, életének 48. évében meghalt Benedek Tibor. A háromszoros olimpiai aranyérmes, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, a magyar férfi válogatott egykori csapatkapitánya súlyos beteg volt. Azt, hogy a világ egyik legjobb balkezes vízilabdázója örökre lehunyta a szemét, a családja közölte. Közleményükben azt írták: „családja, csapattársai, az egész vízilabda társadalom és a szurkolók számára pótolhatatlan és felfoghatatlan űrt hagyott maga után.”

A család a részvétnyilvánításokat nyilvános felületeken tisztelettel fogadja, de

arra kérik mind a közvéleményt, mind a sajtó képviselőit, hogy „tartsák tiszteletben e nehéz időszak játékszabályait.”

Benedek Tibor ötévesen a KSI-ben kezdett vízilabdázni, onnan került az UTE-ba, ahol hamar kiderült páratlan tehetsége. A válogatottal a legnagyobb sikereit Kemény Dénes kapitánysága alatt érte el, éveken keresztül a nemzeti együttes csapatkapitánya volt. Zsinórban három olimpiai aranyérmet (2000 Sydney, 2004 Athén, 2008 Peking) szerzett. 1999-ben doppingvétség miatt eltiltották, ám a nemzetközi Sport Döntőbíróság végül mérsékelte a büntetést.

2005 májusában szívritmuszavara miatt lemondta a válogatottságot, de 2007 februárjában visszatért.

Az Európa-bajnokságokról egy aranyérme (1997), illetve két második és három harmadik helyezése van, emellett egyszeres világkupa- és kétszeres világliga-győztes. A válogatottól a 2008-as pekingi olimpiai győzelem után köszönt el végleg, csúcsot jelentő 437 találkozóval a háta mögött.

2012 májusában, 39 évesen jelentette be visszavonulását, majd 2013 és 2016 között a válogatott szövetségi kapitányaként dolgozott, melyet 2013-ban világbajnoki címre vezetett. Tagja a sportági Hírességek Csarnokának (International Swimming Hall of Fame), és négyszer választották Magyarországon az év vízilabdázójának.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!