Orbánék egyik legsötétebb ügyében hozott ítéletet első fokon a bíróság

Kedden ítéletet hozhat az azeri baltás gyilkosként elhíresült Ramil Safarov ügyében az Emberi Jogok Európai Bírósága – tudta meg a hvg.hu.

Mint ismert, Ramil Safarov 2004-ben gyilkolta meg brutális módon az örmény Gurgen Margarjant. Mindkét katonatiszt egy budapesti NATO-nyelvtanfolyamon vett részt és közös szobában aludtak. Az azeri férfit Budapesten életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, ám 2012 augusztusában, Orbán második kormánya átadta Azerbajdzsánnak, ahol ahelyett, hogy le kellett volna töltenie a büntetését, ünnepelt hősként fogadták, kegyelemben részesítették, majd szabadon engedték.

Az ügy hatalmas diplomáciai botrányt robbantott ki, Örményország Orbánék botrányos döntése miatt minden diplomáciai kapcsolatát megszakította Magyarországgal. Az örmény áldozatot képviselő jogászprofesszor, Philiph Leach az ítélethirdetés előtt úgy fogalmazott:

„Mindkét ország ellen erősek az érvek, bízom abban, hogy a bíróság Azerbajdzsánt és Magyarországot is elmarasztalja”.

A védő elmondta, Budapestnek megfelelő biztosítékokat kellett volna kérnie Bakutól arra, hogy Ramil Safarov valóban letölti a rá kirótt életfogytiglani börtönbüntetést. Az áldozatok családjai azért indított eljárást Azerbajdzsán és Magyarország ellen, mert úgy gondolják, a két ország megsértette Margarján élethez való jogát; az azeriek a Safarovnak nyújtott kegyelem révén, Magyarország pedig azzal, hogy úgy adta át Safarovot, hogy nem kért garanciát arra, hogy ott is betartják a magyar bíróság által kiszabott büntetés letöltését.

Leach kifejtette azt is, szerinte Budapestnek tudnia kellett, hogy az azeriek szemében az elítélt úgynevezett “hazafias tettet” követett el, amikor Budapesten “brutálisan meggyilkolta védtelen örmény NATO-szemináriumi társát”, Orbánék ennek ellenére kiadták.

Az áldozat családja visszautasított minden pénzügyi kártérítést, azt mondták, ők csak azzal lennének elégedettek, ha Safavornak le kéne töltenie a kiszabott börtönbüntetését. A bíróságnak lenne is joga azt követelni Azerbajdzsántól, hogy ezt foganatosítsák a férfival szemben, ám eddig még egyszer sem szabtak ki ilyen ítéletet. Kérdés, most vajon megteszik-e, és elmarasztalják-e Magyarországot és Azerbajdzsánt.

FRISSÍTÉS:

Első fokú ítéletében az EJEB úgy határozott: nem sértett jogot Magyarország, amikor kiadta Azerbajdzsánnak Ramil Safarovot. A bíróság szerint “nincs arra bizonyíték”, hogy a magyar félnek tudnia kellett volna, hogy Safarovot Azerbajdzsánban szabadon engedhetik. Az EJEB ugyanakkor azt is leszögezte, hogy Azerbajdzsán Emberi Jogok Európai Egyezményét megsértve engedte szabadon Safarovot a büntetésének letöltése előtt, és ezért kártérítést kell fizetnie a pert indító örmény áldozatoknak.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!